Közélet

Felcsút környéki földek után kutatott, elhajtották az oknyomozó újságírót

Nyilvános adatokat kért ki pénteken a Bicskei Járási Hivatal földhivatalától Vorák Anita, a Direkt36 újságírója, ám megtagadták azok kiadását – írták meg a portálon. Az újságíró több Felcsút környéki föld tulajdoni viszonyaira lett volna kíváncsi, az elmúlt hetekben többször is járt a hivatalban. Az első napokban még segítőkészek voltak, pénteken viszont már azzal fogadták, hogy nem kaphat több információt a földekről.

A földhivatal vezetője szerint Vorák túl sok tulajdoni lapok kért ki az utóbbi időben, ez pedig “tömeges adatkérésnek” minősül. A bejáratnál kifüggesztett tájékoztató szerint

a tulajdoni lap tartalma korlátozás nélkül megismerhető, azt bárki megtekintheti, arról feljegyzést készíthet vagy másolatot kérhet.

Ennek ellenére a járási hivatal vezetője tömeges adatgyűjtésre hivatkozott és arra, hogy ilyen esetben külön kérelmet kell beadni, amiben meg kell jelölni az adatgyűjtés célját és azt is, hogy milyen törvény felhatalmazása alapján történik az adatgyűjtés. A hivatalvezető szerint az infotörvény értelmében az érintettek hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy kiadják nevüket, egyébként a már említett külön kérésre is csak a terület nagyságáról és rendeltetéséről adnak információkat. A cikk azonban emlékeztet, hogy ez ellentmond minden, a földhivatali nyilvántartásról szóló rendelkezésnek.

A hivatal válaszát még várja az oknyomozó portál, a viszontagságos adatkérés történetét itt olvashatja el részeletesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik