Közélet

Svájci lap: Orbán szándékosan kelt pánikot Magyarországon

Egy tanártüntetés egyre inkább az Orbán-rendszer ellen szerveződő mozgalommá válik, a belpolitika elhanyagolása pedig elkezdett ártani a kormánynak – olvasható a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap online kiadásában.

A lap budapesti tudósítója különböző megfigyelőkre hivatkozva úgy véli, hogy terrorizmusellenes intézkedéseivel az Orbán-kormány szándékosan kelt félelmet a lakosságban, azért hogy a belpolitikai problémákról elterelje a figyelmet, hiszen ősszel a közvélemény-kutatások szerint a határozott menekültpolitika kedvezett a Fidesz megítélésének.

A szerző, Meret Baumann szerint az Orbán Viktor miniszterelnök környezetéhez tartozó emberek meggazdagodásának ügye miatt a párt veszített népszerűségéből, egyúttal feltűnőnek nevezte az oktatási rendszer miatti tüntetések során kialakult széleskörű egyetértést.

A tudósító úgy véli, hogy a tiltakozás sokkal inkább az Orbán-rendszer ellen zajlik, vagyis a “kevesek kezében összpontosuló hatalom, a konfrontatív külpolitika, a klientúragazdaság és az illiberális demokrácia” létrejötte miatt tüntetnek.

Baumann meglátása szerint a tanártüntetés alakulása hasonló az internetadó elleni tiltakozások dinamikájához. A tudósító megjegyzi: a tüntetés egyelőre nem jelent nagy veszélyt, hiszen a következő fontos választás csak két év múlva lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik