Közélet

Orbán befolyása hat a legbefolyásosabb magyar nőkre

A Forbes külön-külön értékelte a közélet, a gazdaság, a kultúra és a média világának női szereplőit.

A magyarországi Forbes magazin szerdán megjelenő listája alapján a Blikk előzetesen külön kiemeli, hogy a befolyásos magyar nők többsége családanya, aki a család mellett lett sikeres, megbecsült. A közéleti kategória élmezőnyében nem is történt változás. Nem egy politikus a legbefolyásosabb.

Az első helyen Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége áll, aki a kormányfővel a diákéveket is beleszámolva, több mint 30 éve él „frontszolgálatban”. Őt a tavalyi listához hasonlóan Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet és Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke követi. A Blikk a kategória legnagyobb meglepetésének tartja, hogy a listán már  hetedikként szerepel Dobrev Klára (Gyurcsány Ferenc felesége). A fekete ruhás nővérként ismert Sándor Mária a 10. helyre futott be.

Az üzleti élet kategóriában a lista élén maradt Balogh Gabriella, a Goodstep Consulting, Step Consulting ügyvezetője. Őt Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Zrt. kommunikációs igazgatója követi. A kategória harmadik helyére most Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója került. (Tavaly Fábián Ágnes, a Henkel ügyvezetője állt a képzeletbeli dobogón.)

A médiában – a Forbes szerint – a legbefolyásosabb magyar nő az RTL Magyarország vezérigazgatója, Vidus Gabriella maradt. Őt ismét Király Mária követi, a Ringier Axel Springer operatív igazgatója. Ugyanakkor meglepetés a lista harmadik helyezettje, Kaminski Fanny. Habony Árpád exfelesége Orbán Viktor Facebook-oldalát kezeli és a Fidesz-frakciónak is ad kommunikációs tanácsokat.

A kultúra kategóriában továbbra is Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a legbefolyásosabb magyar nő. A 2. a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes lett, akit viszont idén már nem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Vígh Andrea, hanem Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója követ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik