Közélet

Iskolai matek: állami képlettel a 32 lehet akár 40, 50 is

Besokallt a pedagógus, perel.

A pedagógusok tényleges munkával töltött ideje jóval több az elszámoltnál – idézi a Magyar Nemzet az RTL Klub Házon kívül című műsorában megszólaltatott fejlesztőpedagógust. A huszonöt éve tanító Czédly Mariann azt mondta, a munkaidő elszámolásakor meg van határozva, mit szabad beírni, mit nem. Ő folyamatosan jegyezte a ténylegesen munkával töltött órái számát, kiszámolta, hogy ezek miatt 140 ezer forinttal tartoznak neki. Beszélt az igazgatóval, a tankerületi vezetővel, ők azt mondták neki, azt nem számolhatja el. A pedagógus beperelte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, amely jelezte, ha kötelezik rá, fizet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László a műsorban azt mondta, számos helyen tud olyan szóbeli utasításról, hogy a tanárok nem írhatnak be 32 óránál többet.

Czédly Mariann korábban az esernyős tüntetésen is felszólalt. A fejlesztőpedagógus akkor azzal kezdte felszólalását, hogy egyik pártnak sem tagja, ami szerinte azért fontos, mert a rendszer arról szól, hogy lehúzza azokat, akik meg mernek szólalni.

Semmilyen szervezet magában nem tud elérni semmit. Csak akkor történik változás, ha több ezren megyünk ki az utcára. Mindenki hozzon magával biciklicsengőt a következő tüntetésre, hogy visszatolhassuk azt a túltolt biciklit az Emmibe!

Akkor így utalt Balog Zoltán miniszter azon nyilatkozatára, hogy a Klikkel valóban „kicsit túltolták” a biciklit.

Korábban a Pedagógusok Szakszervezete már szóvá tette, hogy a tanárok többsége jóval többet dolgozik heti 40 óránál. Az érdekképviselet által készített munkaidő-felmérés szerint a pedagógusok 90 százaléka sokkal több időt tölt munkával, mint az életpályamodell bevezetése előtt. A heti 32 órás kötött munkaidő köszönőviszonyban sincs a valósággal. A kérdőívet kitöltő tízezer pedagógus 89 százaléka heti 40 óránál több időt tölt munkájával. 28 százalék heti 50 óránál is többet dolgozik.

Ennek dacára – mint korábban írtuk – nagyon sokan úgy vélik, a pedagógusok keveset dolgoznak, és ott van nekik pihenésre a nyári szünet is. A tanárnak azonban nemcsak annyi a dolga, hogy kiálljon az osztály elé és „leadja az anyagot, a pedagógusok egyik legfőbb követelése éppen ezért az elképesztő mennyiségű adminisztrációs teendő csökkentése. A pedagógus-életpályamodellel ugyan a kormány emelt a béren, de a munkaterhelésen is, a túlórákért, szakkörökért pedig már némi pluszpénz se jár, hiszen „benne van a 32 órában”.

Hat éve egyébként készült egy jelentés a magyar pedagógusok munkaterheléséről. Akkor – még a felduzzasztott adminisztrációs terhek nélkül – azt mérték, hogy az osztálytermi pedagógusok heti átlagos munkaterhelése – a hétvégét is beleértve – 51 órát tesz ki, amit a hosszú nyári szünet sem kompenzál, hiszen a pedagógusok nyári szabadsága nem tévesztendő össze a tanulókéval. Jóval később kezdődik, és korábban fejeződik be.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik