Budapest, 2016. február 23.
Nyakó István MSZP-s politikus, volt országgyûlési képviselõ Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án. A párt újra megpróbálja benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését, miután a Kúria ma dönt arról, átengedi-e az elõtte fekvõ, a hasonló ügyben benyújtott népszavazási kérdést. Mellette egy csoport tagjai, amely szintén beadvány benyújtására készül.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Közélet

Népszavazás: Egy kis matek bizonyíthatja a “verőemberek” bűnösségét

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 24. 15:27

Nyakó István tudni szeretné, hányan nyújtottak be februárban népszavazási kérelmet a boltzárról.

Az MSZP politikusa emlékeztetett rá, aki érvényes népszavazási kérdést akar benyújtani, annak előtte szereznie kell egy határozatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH). Ezért a NAIH elnökéhez fordult adatkéréssel. Azt szeretné megtudni Péterfalvi Attilától, hogy február 1. és 22. között hányan nyújtottak be ilyen kérelmet, mert gyanítja, csak hárman. Ő, a szintén szocialista Lukács Zoltán és Erdősi Lászlóné.

Ha ez így van, abból az következik, hogy a Nyakó István által “verőembereknek” titulált férfiak a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) csak azért jelentek meg, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezését megakadályozzák, a “Fidesz Erdősi Lászlóné által beadott” kezdeményezését segítsék, noha semmi keresnivalójuk nem volt ott. Az adatkéréssel Nyakó a nyomozó hatóság munkáját segítené, mert kiderülhet, hogy “az urak és a hölgy” bűncselekményre készültek.

Emellett arra is kíváncsi, hogy a NAIH hány nap alatt adta ki a kérelmezőknek a határozatokat. Ő február 12-én nyújtotta be kérelmét, és nem sokkal február 23-a előtt kapta kézhez a határozatot. Ha igazak a sajtóhírek, akkor Erdősi Lászlóné február 21-én, vasárnap kereste meg a hivatalt és egy nap alatt megkapta a szükséges határozatokat.

A politikus, miután a Btk.-ból idézte a bűnpártolás tényállását, azt mondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda vezetője és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke tudják, hogy a Kúria szerint bűncselekmény történt a hivatalukban, mégsem tettek feljelentést. A politikus úgy vélte, hogy ezt most már a saját érdekükben minél hamarabb meg fogják tenni.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.