Közélet

Népszavazás: Egy kis matek bizonyíthatja a “verőemberek” bűnösségét

Nyakó István tudni szeretné, hányan nyújtottak be februárban népszavazási kérelmet a boltzárról.

Az MSZP politikusa emlékeztetett rá, aki érvényes népszavazási kérdést akar benyújtani, annak előtte szereznie kell egy határozatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH). Ezért a NAIH elnökéhez fordult adatkéréssel. Azt szeretné megtudni Péterfalvi Attilától, hogy február 1. és 22. között hányan nyújtottak be ilyen kérelmet, mert gyanítja, csak hárman. Ő, a szintén szocialista Lukács Zoltán és Erdősi Lászlóné.

Ha ez így van, abból az következik, hogy a Nyakó István által “verőembereknek” titulált férfiak a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) csak azért jelentek meg, hogy az MSZP népszavazási kezdeményezését megakadályozzák, a “Fidesz Erdősi Lászlóné által beadott” kezdeményezését segítsék, noha semmi keresnivalójuk nem volt ott. Az adatkéréssel Nyakó a nyomozó hatóság munkáját segítené, mert kiderülhet, hogy “az urak és a hölgy” bűncselekményre készültek.

Emellett arra is kíváncsi, hogy a NAIH hány nap alatt adta ki a kérelmezőknek a határozatokat. Ő február 12-én nyújtotta be kérelmét, és nem sokkal február 23-a előtt kapta kézhez a határozatot. Ha igazak a sajtóhírek, akkor Erdősi Lászlóné február 21-én, vasárnap kereste meg a hivatalt és egy nap alatt megkapta a szükséges határozatokat.

A politikus, miután a Btk.-ból idézte a bűnpártolás tényállását, azt mondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda vezetője és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke tudják, hogy a Kúria szerint bűncselekmény történt a hivatalukban, mégsem tettek feljelentést. A politikus úgy vélte, hogy ezt most már a saját érdekükben minél hamarabb meg fogják tenni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik