Közélet

Látszatintézkedés a TEK által kivezényelt páncélozott csapatszállító

Az utcákon grasszáló fegyveresek helyett alapos hírszerző tevékenységgel lehet küzdeni a terrorizmus ellen – állítják szakértők.

Páncélozott csapatszállító járművekkel vonult fel a TEK a terrorkészültség közepette Budapesten. A Népszabadság titkosszolgálati ügyekben járatos forrása szerint a reptérhez kiállított BTR-ek nem sok mindenre jók, a közbiztonságot nem fokozzák, legfeljebb a kezelő személyzetet védik meg baj esetén.

A demonstratív fegyveres jelenlét önmagában kevés, a belga fővárosban is hiába járőröztek tömegesen – írja a lap. A terrorcselekmények megakadályozásának egyetlen hatékony eszköze a profi hírszerzés, ezt a feladatot viszont hiba volt a TEK-hez telepíteni – mondta a szakértő, aki nem vitatta, hogy a terrorelhárításnál kitűnő végrehajtók dolgoznak, de titkosszolgálati tevékenységre nincsenek felkészítve.

Egy volt titkosszolgálati munkatárs azt mondta a Népszabadságnak: látszatintézkedés, hogy több fegyverest küldenek az utcára, ráadásul sokan lehetnek, akiket a géppisztolyok látványa inkább félelemmel, mint megnyugvással tölt el.

Magyarországot a terroristák egyelőre nem tekintik célországnak, az viszont előfordulhat, hogy „logisztikai központ” vagyunk, ahol felszereléseket tárolnak, és az embereket pihentetik, illetve felkészítik. A titkosszolgálatok dolga, hogy ezt felderítsék, az eredményekről nem feltétlenül kell beszámolni a nyilvánosságnak, de a biztonságérzetet az erősíthetné, ha páncélosok látványos kivezénylése helyett valóban tényszerű tájékoztatást adnának a valós kockázatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik