Közélet

Használhatatlan irodákért fizetett százmilliókat a roma önkormányzat

A központi irodáért a piaci árnál jóval többet fizettek – derül ki a minisztérium jegyzőkönyvéből.

Jóval a piaci ár felett, Budapest egyik legdrágább kerületében vett meg egy nehezen megközelíthető épületet az Országos Roma Önkormányzat – derül ki az Emmi jegyzőkönyvéből, amit az ATV.hu idéz. Ez lett volna a Híd a munka világába program központi irodája.

A minisztérium szabálytalanságokat tárt fel a projekt keretén belül vásárolt gödöllői, pécsi, salgótarjáni és zalaegerszegi irodák bejárása során is – beázott mennyezetekre, megrepedt főfalakra, túlárazásokra bukkantak.

A Gellérthegy utcai ingatlan értékbecslésében az szerepel, hogy az iroda megközelíthetősége kiváló, a minisztérium ellenőrei viszont azt állapították meg, hogy messze vannak a buszmegállók, lépcsőkön és erős emelkedőkön kell közlekedni, akadálymentesített parkoló a közelben sincs. A minisztériumi jegyzőkönyvből kiderült, hogy tízmilliókkal a piaci ár felett fizettek az ingatlanért.

26 millió forintért felújításokat végeztek, de így sem alkalmas az iroda a pályázatban vállalt funkciók betöltésére. Olyan költségeket is elszámoltak, amelyek nem voltak jogosak.

Egy, az ATV.hu birtokába jutott szerződés szerint Farkas Flórián volt ORÖ-elnök 2013 májusában egy ócsai céget bízott meg azzal, hogy kutassák fel a megfelelő ingatlanokat és készítsék el az értékbecsléseket, ezért több mint 5 és félmillió forintot fizettek ki. Tízmilliót fizettek egy budapesti cégnek, hogy készítsen háttértanulmányt „Központi és regionális irodák informatikai infrastruktúra programja” címen, és öt és félmillióért végeztettek állapotfelmérést, felújítási költségbecslést, valamint a központi iroda értékbecslését.

Az irodák belsőépítészeti és bútorozási tervét csaknem tízmillió forintért készíttették el egy szolnoki székhelyű céggel, a projektirodákba pedig 31 millió forint értékben rendeltek bútorokat. Ezeket a szerződéseket ugyancsak a miniszteri biztos írta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik