Közélet

Áder: tisztázatlan és ellentmondásos a nok

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 24. 18:00

A köztársasági elnök több részlettel sem ért egyet.

A jogszabályt egy hete – kivételes eljárásban – fogadták el a képviselők a kormány javaslatára. Itt írtunk bővebben arról, hogy miről is szól a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény.

Tisztázatlan és ellentmondásos

Az államfő visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett.

Áder János szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz, és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Nem ért egyet azzal sem, hogy a törvény több garanciális előírást kormányrendeleti szabályozás körébe utal, egyes rendelkezései pedig nincsenek összhangban a hatályos törvényi szabályozással.

Újabb gyors kört futnak

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke elmondta: a lehető leghamarabb, akár már a jövő héten az Országgyűlés és a törvényalkotási bizottság elé kerülhet a nokról szóló törvény.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte az MTI-vel: a kormány tiszteletben tartja Áder János köztársasági elnök döntését. A kabinet szerint az államfő által felvetett kérdések a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben rendezhetők.

Lakáslottó

Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának MSZP-s alelnöke közölte: már van olyan prominens fideszes politikus, Áder János köztársasági elnök, aki hajlandó felemelni a szavát “az intézményesített állami lopás miatt”. Hozzátette osztják a köztársasági elnök aggályait.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak vissza kell vonnia a nokról szóló törvényt, miután azt Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A nok tervezete szerint a “lakáslottón” is a gazdagok jutnának előbb lakáshoz, ráadásul semmi sem garantálná az abba fektetők pénzének biztonságát – közölte Oláh Lajos országgyűlési képviselő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.