Közélet

A külügynél tudják, hogy csőd az oktatási reform

Államtitkári szinten ismerte el a kormány, hogy Magyarországon reménytelen a tehetséges fiatalok helyzete.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára épp Kaliforniában turnézik, hogy – mint az MTI-nek elmondta – együttműködési formákat keressen, “amelyeket egyes-egyedül itt, a Szilícium-völgyben, San Franciscóban, valamint Los Angelesben és környékén lehet megtalálni”. És itt jön az árulkodó rész: az államtitkár szerint ugyanis erre azért van szükség, mert odahaza a tehetséges fiatalok ötleteiket “a globális ismeretek híján” nem tudják “kellőképpen kifejleszteni, vagy a gyakorlatban is megvalósítani”, Kaliforniában viszont az ottani lehetőségekkel és infrastruktúrával kifejleszthetik. Magyar Levente példaként a világhírű magyar Prezi vállalkozás esetét említette, amely a megfelelő mechanizmusok híján Magyarországon nem tudott volna kibontakozni és kilépni a világpiacra.

A Dél-kaliforniai környezet abban egyedi, hogy ezen a vidéken egyetemek és cégek olyan hálózata működik összehangoltan, egymásra támaszkodva, amely egyedülálló lehetőségeket teremt az innovatív vállalkozásoknak, köztük a magyaroknak is. És nem szabad elfelejtenünk – tette hozzá -, hogy Dél-Kaliforniában vannak a csúcsiparágak, például az űripar vagy a hadiipar legjobb cégei is

– indokolta az államtitkár a napfényes államban tett lobbi-körutat.

Vagyis, ha jól értjük, oktatási rendszer átalakítása ide, működő reformok oda, a magyar kormány tudja, hogy Magyarország jelenleg képtelen lehetőségeket teremteni a legtehetségesebb fiataljainak.

Az mindenesetre dicséretes, hogy külföldön próbálja kikaparni nekik a gesztenyét, ha már úgy is továbbállnak. Bár gyanítjuk, hogy az igazán tehetséges fiatalok állami segítség nélkül is jól elboldogulnak külföldön.

A Szilícium-völgy azért működik, mert rengeteget költenek tudásfejlesztésre, kutatásra, és az oktatás központosítása helyett a kreativitást díjazzák. Ha ezt a külügynél ennyire értik, igazán meggyőzhetnék Orbán Viktort vagy legalább Balog Zoltánt arról, hogy a tiltakozó pedagógusoknak igaza van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik