Közélet

120 milliót fizetett az MTVA cége a fideszes háttérember családi vállakozásának

Néhány százezerért is megoldhatták volna a feladatot. Várhegyi Attila egyébként tanácsadója is az állami médiának. Más összefonódások is vannak.

120 millió forintért 110 internetes oldalt vásárolt meg az MTVA felügyelete alatt álló Új Média Kft. arra hivatkozva, hogy vidéki hírhálózatot építenek ki. Az oldalak többsége ugyanúgy néz ki, a tartalom is ugyanaz, a látogatottságuk pedig kimutathatatlan. Ráadásul ezt ennek a pénznek a töredékéből is elkészíthette volna az állami média – írja a Direkt36.

Megsokszorozták eredményüket

A honlapokat Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár családjának cégétől vásárolták. A Magyar Híradó Kft. ezzel az üzlettel megsokszorozta korábbi eredményét. Mint írják: Várhegyi éppen vezérigazgatói tanácsadóként dolgozott az MTVA-nak, amikor az Új Média Kft. eldöntötte, hogy megveszi a 110 domainnevet és az internetes oldalakat.

A Direkt36 megkeresésére az Új Média Kft. azt közölte: „költséghatékonysági okokból” nem mérik az oldalak látogatottságát, a nyilvános látogatottságmérő oldalak szerint azonban ez mérhetetlenül alacsony. Egyébként ha az állami médiamamut nem egy másik cégtől veszi meg a domaineket, hanem maga regisztrálja, néhány százezer forintból hozzájutott volna a 110 internetes címhez.

Semmi nem utal ilyen nagyságrendű fejlesztésre

A honlapokat eladó Magyar Híradó Kft-t 2012-ben alapította egy Veres Zoltán nevű férfi, közösen a Myself Consulting nevű céggel, melynek ügyvezetője Várhegyi Attila, tulajdonosai pedig Várhegyi felesége és gyermekei. A cég mérleg szerinti eredménye az indulás évében alig haladta meg a 2,8 millió forintot, egy évvel később több mint hatmillió volt, majd 2014-ben az MTVA-s szerződésnek köszönhetően több mint 109 millió forintra ugrott.

A gazdálkodási adatok szerint a cég tulajdonában lévő webfejlesztések és domainnevek értéke 2013 legvégén még alig több mint 4,3 millió forintot tett ki, öt hónappal később viszont 120 millióért adtak túl ezek nagy részén, miközben semmi nem utal arra, hogy ilyen nagyságrendű fejlesztést hajtottak volna végre. 2014 legvégén aztán a Magyar Híradó Kft. beolvadt a Várhegyi család cégébe, a Myself Consultingba, ahová 100 millió forintot meghaladó tartalékot vitt magával.

A Magyar Híradó Kft. ügyvezetője egyébként az a Nobilis Márton volt, aki tavaly év vége óta már az Új Média Kft-t irányítja. Az állami cég képviseletével azt az Őszy Ügyvédi Irodát bízták meg, melynek egyik tulajdonosa, Őszy Tamás 2009-ben még Várhegyi feleségével közösen alapította meg a Myself Consultingot. Sőt, a domaineket eladó Magyar Híradó és a Myself összeolvadásakor ugyanaz a cég készítette a könyvvizsgálói jelentést, amely tavaly december óta az Új Média könyvvizsgálója.

Korábban felfüggesztettet kapott

Emlékeztetnek: Várhegyi 1989 után sokáig a Fidesz egyik meghatározó embere volt, kulturális államtitkár, szolnoki polgármester, pártigazgató és a párt országos választmányának elnöke. 2002-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert polgármesterként nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el azzal, hogy az önkormányzatot megkerülve, áron alul a Fideszhez köthető vállalkozóknak adott el több ingatlant.

A 2010-es kormányváltás után Várhegyinek és érdekeltségeinek szorossá vált a kapcsolata az állami médiával. Családjának cége, a Myself Consulting, valamint az annak tulajdonában lévő Prestige Média több marketing-kommunikációs és tanácsadói megbízást kapott az MTVA-tól és az Új Médiától. Az MTVA nyilvános szerződési listája szerint Várhegyi személyesen is kapott megbízásokat az MTVA-tól tanácsadói feladatok ellátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik