Közélet

Brüsszeli robbantás: Húsvétkor Róma is veszélyeztetett

Róma Szent Péter tér (roma, szent péter bazilika, vatikán, )
Róma Szent Péter tér (roma, szent péter bazilika, vatikán, )
A nemzetbiztonsági szakértő nem zárta ki, hogy a terroristák következő célpontja az olasz főváros lesz.

Kiss Benedek József az InfoRádióban azt mondta, abban biztos, hogy megrendezik a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságot, bár szigorúbbak lesznek a biztonsági feltételek.

Egy ilyen rendezvény biztosítása egyszerűbb, mert adott helyen lévő esemény, meg lehet szervezni, hogy ki jöjjön be és milyen erőket vonjak össze a védelemhez. Az Eb-n sokkal nehezebb végrehajtani egy terrortámadást, mert ez egy szűkebb terület.

A nemzetbiztonsági szakértő szerint mindenképpen el kell kerülni az olyan helyeket, ahol nagyobb tömegek mozognak. Óvatosan kell mozogni és figyelni a gyanús csomagokat és ez nemcsak Brüsszelre, hanem a magyarok egyik közkedvelt turisztikai célpontjára, Törökországra is érvényes.

A török bazárra sem mondanám azt, hogy biztonságos, annak ellenére, hogy saját biztonsági szolgálata van.

Húsvétkor akár Rómában is előfordulhat robbantás, de a szakértő azt nem tartja valószínűnek, hogy a Vatikán támadás célpontja lenne, mert az kis terület,

lehet őrizni, védeni, mindenkit megnéznek, aki bemegy, a nagymisék esetében különösen figyelmesen fogják ellenőrizni az embereket a hatóságok, de Rómában a nagyobb terület miatt nem kizárt egy újabb terrortámadás.

A rádió Aréna című műsorában Feledy Botond emlékeztetett arra is, hogy Magyarország egy szövetség részese, 150 fős kontingenssel van jelen az iraki-kurdisztáni régióban, ami önmagában elég, hogy felkerüljön a terroristák térképére.

“Az, hogy nem Kelet-Európát támadják ezek a harcosok, annak köszönhető, hogy nálunk nincsenek radikalizálható méretű közösségek. Ezek az országok relatíve biztonságosabbnak tekinthetők” – fogalmazott a külpolitikai szakértő.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik