Közélet

A diákmunka is szakmai gyakorlat lehet

24.hu
24.hu

2016. 03. 21. 21:09

Eddig ellentmondásos helyzet állt fenn: a gyakorlóhely nem munkáltató, az iskolaszövetkezet nem gyakorlóhely. Ezt oldanák fel.

Az iskolaszövetkezetek is igazolhatnák a diákok szakmai gyakorlatát egy nemrég benyújtott törvényjavaslat szerint – írja az Index. Ezzel azt az ellentmondásos helyzetet korrigálnák, hogy a diákmunka esetén a gyakorlóhely nem igazolhat, mert nem minősül munkáltatónak, az iskolaszövetkezet pedig azért nem, mert szakmai gyakorlóhelyként való regisztrálásához nincsenek saját erőforrásai.

Az indoklásban azt írják: nagyon hatékony és rugalmas megoldás, ha a szakmai gyakorlóhelyek együttműködnek az iskolaszövetkezetekkel. Sok gyakorlóhelyet ugyanis elriaszt a hallgatók közvetlen foglalkoztatásától az azzal járó adminisztráció és többletmunka. Megemlítik azt is, hogy a probléma jelenleg nagyjából tízezer hallgatót érint, akik iskolaszövetkezetben végeznek szakmai gyakorlatnak megfelelő munkát.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Még idén csökkenhet a diákok óraszáma
Budapest, 2015. november 16.
Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke beszédet mond az új Hidegkuti Nándor Stadion alapkõletételén 2015. november 16-án.
MTI Fotó: Balogh ZoltánDeutsch a V4-ekkel indul harcba a Facebook ellen