Közélet

A fideszeseket sokkal korruptabbnak tartják, mint a szocialistákat

A megkérdezettek közül a Fideszt vagy a fideszeseket 17 százalék tartja korruptnak, az MSZP-t és politikusait csak 7 százalék.

Az egyes korrupciós, vagy korrupciógyanús ügyek társadalmi megítélését vizsgálta a Publicus Intézet, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

A megkérdezettek szerint jelenleg a korrupció a hatodik legfontosabb probléma az országban, de tíz megkérdezettből hat nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb politikus hazánkban. Az érdemben válaszolók többsége is inkább pártokhoz, semmint politikusokhoz köti a korrupciót.

A korrupcióvakságra magyarázatot ad, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada úgy látja, túl sok a korrupciós ügy és már nem lehet rá figyelni. Háromnegyedük úgy látja, a korrupciónál vannak ma nagyobb problémák.

A válaszadók fele szerint politikai döntésnél nem veheti figyelembe a korrupciót, mert minden politikus korrupt.

Mindazonáltal az egyes korrupciós, vagy korrupciógyanús ügyek ismertsége magas, az érdemben válaszolók 80-90 százaléka korrupciós ügynek is gondolja őket.

Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy a Fidesz 2010-es kormányzása óta több a korrupció, csupán feleannyian azt, hogy az előző, MSZP által kormányzott nyolc év alatt volt magasabb ez az arány. Ám még többen, tízből négy válaszadó szerint ugyanolyan mértékű a korrupció mindkét időszakban.

korrupcióü

A megkérdezettek túlnyomó többsége, majdnem fele szerint elsősorban a sajtó feladata, hogy felhívja a választók figyelmét a korrupciós ügyekre, majd a sort az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, és az EU követi.

A megkérdezettek harmada nem tudta érdemben megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik párt tud hitelesen küzdeni a korrupció ellen, míg másik egyharmad szerint egyikük sem hiteles.

Akik szerint párt hiteles tud lenni ebben, elsősorban a Fideszt, a Jobbikot és az LMP-t tartják alkalmasnak.

Orbán Viktor a megkérdezettek 5 százaléka szerint korrupt, Gyurcsány 3 százalékot kapott.

Részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik