Közélet

A fideszeseket sokkal korruptabbnak tartják, mint a szocialistákat

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 19. 14:43

A megkérdezettek közül a Fideszt vagy a fideszeseket 17 százalék tartja korruptnak, az MSZP-t és politikusait csak 7 százalék.

Az egyes korrupciós, vagy korrupciógyanús ügyek társadalmi megítélését vizsgálta a Publicus Intézet, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

A megkérdezettek szerint jelenleg a korrupció a hatodik legfontosabb probléma az országban, de tíz megkérdezettből hat nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb politikus hazánkban. Az érdemben válaszolók többsége is inkább pártokhoz, semmint politikusokhoz köti a korrupciót.

A korrupcióvakságra magyarázatot ad, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada úgy látja, túl sok a korrupciós ügy és már nem lehet rá figyelni. Háromnegyedük úgy látja, a korrupciónál vannak ma nagyobb problémák.

A válaszadók fele szerint politikai döntésnél nem veheti figyelembe a korrupciót, mert minden politikus korrupt.

Mindazonáltal az egyes korrupciós, vagy korrupciógyanús ügyek ismertsége magas, az érdemben válaszolók 80-90 százaléka korrupciós ügynek is gondolja őket.

Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy a Fidesz 2010-es kormányzása óta több a korrupció, csupán feleannyian azt, hogy az előző, MSZP által kormányzott nyolc év alatt volt magasabb ez az arány. Ám még többen, tízből négy válaszadó szerint ugyanolyan mértékű a korrupció mindkét időszakban.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, majdnem fele szerint elsősorban a sajtó feladata, hogy felhívja a választók figyelmét a korrupciós ügyekre, majd a sort az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, és az EU követi.

A megkérdezettek harmada nem tudta érdemben megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik párt tud hitelesen küzdeni a korrupció ellen, míg másik egyharmad szerint egyikük sem hiteles.

Akik szerint párt hiteles tud lenni ebben, elsősorban a Fideszt, a Jobbikot és az LMP-t tartják alkalmasnak.

Orbán Viktor a megkérdezettek 5 százaléka szerint korrupt, Gyurcsány 3 százalékot kapott.

Részletek itt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.