Közélet

Magyarországra kerülhet Malina Hedvig ügye

Az új szlovák igazságügyi miniszter első intézkedése lehet az ügy átadása.

Véget érhet Zsák Malina Hedvig kálváriája, az új szlovák igazságügyi miniszter első intézkedése lehet, hogy átadják az ügyét Magyarországnak – írta a felvidéki Magyar Szó.

A kétoldali koalíciós tárgyalásokon erről már megállapodott az igazságügyi minisztert adó Híd párt a választáson legtöbb szavazatot elért Smerrel, és Robert Fico pártjának nem volt ellenvetése.

Zsák Malina Hedvig ellen 2014-ben hamis tanúzás miatt nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség. A megvádolt nő, aki magyar állampolgár, jelezte, hogy élni fog azzal a jogával, hogy nem jelenik meg a bírósági tárgyalásokon, és kérte, hogy adják át az ügyet Magyarországnak. A kérelmet a Nyitrai Járásbíróság februárban továbbította a szlovák igazságügyi minisztériumnak, a tárca azonban mostanáig nem tett lépéseket az ügyben.

A hivatalos eljárás szerint a minisztérium ilyenkor megvizsgálja, hogy adottak-e a törvényes feltételek az ügy átadására. Valószínűleg igen, mert Malina Hedvig 2013 óta magyar állampolgár, és Magyarországon is él. Amint megérkezik a kérvény a magyar igazságügyi minisztériumhoz, ott is megvizsgálják, hogy a magyar büntetőjog szerint büntetendő-e a vád tárgya. A hamis tanúzás Magyarországon is bűncselekmény, így elvileg nincs akadálya, hogy az ügyet átvegyék.

Ezután a bizonyítási eljárásnak magyar bíróság előtt kellene lefolynia, de miután Malina Hedvig megtámadása óta tíz év eltelt, sok tárgyi bizonyíték tönkrement. Az is lehetséges, hogy az egész ügyet elévültnek nyilvánítják.

A magyar igazságügyi minisztérium illetékesei egyelőre azt mondták, csak akkor tudnak érdemben állást foglalni, ha megkapják az ügy aktáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik