Image: 73648987, Orbán Viktor a parlament aulájában., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Közélet

Orbánék munkáját a közepesnél is gyengébbre értékelik az emberek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 17. 11:42

Még a Fidesz-tábor is csak 3,7-es átlagosztályzatot adna.

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása még március 15-e előtt készült. A felmérés szerint a Fidesz tábora március elején 26 százalékos volt, az elmúlt egy hónap 1 százalékpontos vesztesége statisztikai értelemben nem számottevő. Javított az MSZP, februárban 10, most 12 százalék sorakozott fel mögé. Mivel a Jobbiknak a márciusi eredménye 13 százalék (a múlt hónapban 14 százalék volt), szorossá vált a verseny a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért. Az LMP és a DK híveinek aránya azonos: az előbbié 3-ról emelkedett, utóbbié 5-ról csökkent 4 százalékra. Az Együtt-Korszakváltók Pártja 2 százalékon áll, a Liberálisok 1 százalékot érnek el.

A választásra jogosultak egyharmada jelenleg távolságot tart a pártoktól.

A politikai aktivitás mértéke emelkedett a múlt hónaphoz képest: 39-ről 43 százalékra nőtt azok aránya, akik elmennének szavazni. A biztos pártválasztók, tehát a részvételükben eltökélt és pártpreferenciával rendelkezők körében mért adatok továbbra is inkább csak tájékoztató jellegűek: itt a Fidesz 44, az MSZP 18, a Jobbik 17 százalékos. A DK 8, az LMP 6, az Együtt 3 százaléknyi támogatóra számíthat az aktív választók csoportjában.

A múlt hónapban a Jobbik egyértelműen megelőzte az MSZP-t, de márciusra kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Talán a salgótarjáni győzelemnek és a választási irodánál történteknek köszönhető, hogy nemcsak bővült a szocialisták tábora, de aktívabbá is váltak szimpatizánsaik: februárban 45, most 54 százalékuk tekintette magát biztos választási résztvevőnek. A Jobbik hívei meglehetősen visszafogottak, mindkét hónapban csak négytizedük mutatott aktivitást.

A két párt szavazótábora rendkívüli módon eltér: az MSZP ott erős, ahol a Jobbik gyenge és fordítva.

A baloldali párt az életkor emelkedésével egyre erősebb: márciusban a húszas éveikben járók 3 százalékától a hatvanas és annál idősebb korosztályok 28 százalékáig nő a táboruk mérete (az idősek körében ezúttal megelőzik a 23 százalékos Fideszt). A nemzeti radikális párt támogatottságának sajátossága viszont az, hogy a legfiatalabb választói csoportokban 20 százalékos (ez itt holtversenyben első helyet jelent a Fidesszel) majd a szavazói arány egyre csökken a legidősebbek 4 százalékáig.

Az MSZP főleg az alacsonyabb iskolázottságúak támogatását élvezi, a Jobbik a középrétegekben kedvelt párt.

A két párt szavazótáborának közös vonása a kemény kormánykritika: a szocialisták – egy ötfokú, az iskolában megszokotthoz hasonló értékelő skálán – mindössze 1,8-es átlagosztályzattal minősítik az Orbán-kabinet teljesítményét; a Jobbikosok véleménye a 2,1-es átlagban összegződik. A pártoktól távolságot tartó választók is eléggé negatívan látják a kormány tevékenységét: 2,2–esre értékelik.A lakosság egésze egyébként a kabinet munkájáról közepesnél gyengébb értékelést ad, az összesített mutató 2,5. A legkedvezőbb véleménye a Fidesz-tábornak van, de a 3,7-es átlagosztályzat arra utal, hogy ők sem maradéktalanul elégedettek – írta az intézet.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.