Közélet

Luxushotel miatt kell a József nádor téri garázs?

Tiborcz István is közel lehet a tűzhöz, legalábbis van céges kötődése ahhoz a vállalathoz, ami megvette a József nádor tér egy értékes házát. Ja, és épp itt épül mélygarázs.

A magyar nemzetnek ismét egy fontos beruházásra volt szüksége, emiatt kivágtak egy csomó fát az V. kerületi József nádor téren, hogy oda az OTP Ingatlan Zrt. 4 milliárd forintból 525 férőhelyes mélygarázst építsen. A 444 most azt írja, az egész – Vitézy Dávid szerint is szükségtelen, forgalomnövelő – beruházás egy új luxushotel miatt szükséges.

Az üresen kongó volt Postabank-székházat az AMX Nador House Kft. vette meg, aminek az egyik tulajdonosa a BDPST Zrt., aminek bejegyzéséhez anno Tiborcz István, Orbán Viktor veje fizette be az illetéket. Vannak itt további céges kapcsolatok. A BDPST leányvállalata a turai kastélyt megvevő TRA Real Estate Kft, illetve a Városligeti fasor egy villáját megvásárló AMX HS Kft.

A két AMX nevű leányvállalat (tehát a Postabank-székházat és a turai kastélyt megvevő két cég) tulajdonosa a BDPST Zrt. mellett a hollandiai HBRE International Investments B.V is, aminek egyik tulaja a török Adnan Polat. Polat onnan lehet ismerős, hogy a magyar-török gazdasági-kulturális kapcsolatok kulcsfigurája. A Magyar Nemzeti Kereskedőház törökországi képviseletének is ő az egyik tulaja. Az AMX HS-t és az AMX Nador House-t is egy Polathoz köthető török üzletember ügyvezeti, ő Suat Gökhan Karakus.

Se Tiborcz István, se Suat Gökhan Karakus nem válaszolt a lap kérdéseire, ezért meg is jegyzik, azért nem olyan biztos ez a luxushoteles terv. A József nádor téri palotát eladó Nador Palace Ingatlanhasznosító Kft.-től se sikerült megtudni semmit, a tulajdonosa ugyanis egy, az USA-ban bejegyzett fantomcég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik