Budapest, 2016. március 15.
Középen Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, mellette balra Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, jobbra Békés Gáspár diákolimpikon a Tanítanék Mozgalom által szervezett vonulásos pedagógusdemonstráció gyülekezőjén az Andrássy úton, Budapesten 2016. március 15-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Közélet

Tanártüntetés: nem lehetetlen a bocsánatkérés

László Pál
László Pál

újságíró. 2016. 03. 16. 12:29

Forradalomról még korai lenne beszélni, de a kormány lépéskényszerben van a keddi pedagógusdemonstráció után. Tóth Csabát, a Republikon Intézet stratégiai igazgatóját kérdeztük arról, milyen forgatókönyvek lehetségesek.
Korábban a témában:

Forradalom van vagy nincs forradalom? A március 15-ei tanártüntetés valóban lépéskényszerbe hozta a kormányt?

Lépéskényszer van, forradalomról még korai lenne beszélni. Tény ugyanakkor, hogy ahhoz képest, hogy a tüntetés előtt sokaknak úgy tűnt, hogy az oktatási demonstrációt sikerül majd kifárasztania, a szervezeteket megosztania, egymás ellen fordítania a kormánynak, most új lendületet kaptak a tiltakozások. Az biztos, hogy legalább két hétig ismét erről fogunk beszélni, és ez nyilván rossz a kabinetnek.

Vagy arról beszélünk két hétig, hogy így legálisan nem lehet sztrájkolni.

Persze, ez nem egy klasszikus munkabeszüntetés lesz. Az, hogy a tanárok egy órára felfüggesztik a munkát,

nem egy forradalom, de az nyilvánvaló, hogy figyelemfelkeltő akciónak tökéletes lesz.

Pukli István kampányol. Vagyis bejelentkezett politikusnak.

Az egy rossz felosztás, hogy vannak az úgynevezett civilek és vannak a politikusok. Aki a kormány ellen tüntet, az politikai szerepet játszik. Nemcsak Pukli István, hanem korábban mindazok, akik az ilyen demonstrációkon részt vettek. Hogy Pukli István politikus, pártpolitikus akar-e lenni, azt nem tudom, de az biztos, hogy a kormány ellen tüntetni minden országban politikai tevékenység.

Budapest, 2016. március 15.
Guy Fawkes angol katolikus lázadó maszkját viselő férfi egy feliratot mutat a Tanítanék Mozgalom által szervezett, a közoktatási, köznevelési rendszer átalakításáért, „az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2016. március 15-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

De itt most a kormány ellen vagy a közoktatásért tüntettek?

Ha valaki azt gondolja, hogy az oktatás helyzete szörnyű és azért szörnyű, mert a kormány bizonyos intézkedéseket hozott, akkor az oktatás helyzetének javításáért fellépni egyben a kormány intézkedései elleni fellépést is jelenti. A közoktatás helyzete ugyanis nemcsak úgy általában rossz, hanem konkrét intézkedések miatt rossz. A tüntetők pedig konkrét intézkedéseket követelnek, vagyis e tekintetben ez egy politikai tüntetés.

Rossz az a felosztás, hogy van a valamilyen ügyért való szakmai kiállás és van a kormányellenesség – ez a kettő nem választható el.

A kormánynak milyen lehetőségei vannak? Pláne, hogy az a bocsánatkérés, amit a tüntetők megfogalmaztak, elég nehezen vehető komolyan.

Nem gondolom, hogy a bocsánatkérés lehetetlen lenne. Vagy legalább ne zárjuk ki a lehetőségek közül, hogy a kormány valamilyen formában bocsánatot kér, persze én sem látom ezt valószínűnek. A másik lehetőség, hogy figyelmen kívül hagyja a kormány az egészet, azt mondja, hogy miért ne lehetne egy lyukasórát tartani, vagyis megpróbálja alulpozicionálni a tiltakozást. Lehetőség még, hogy megpróbálja a már most látszó törésvonalakat felerősíteni, és persze ott van még lehetőségként a kifárasztás. Persze ütőkártya lehet még Pukli István személyének a korábbinál is erőteljesebb lejáratási kísérlete, és ezeket az elemeket lehet valamilyen formában kombinálni is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.