Közélet

Tanártüntetés: nem lehetetlen a bocsánatkérés

Forradalomról még korai lenne beszélni, de a kormány lépéskényszerben van a keddi pedagógusdemonstráció után. Tóth Csabát, a Republikon Intézet stratégiai igazgatóját kérdeztük arról, milyen forgatókönyvek lehetségesek.

Forradalom van vagy nincs forradalom? A március 15-ei tanártüntetés valóban lépéskényszerbe hozta a kormányt?

Lépéskényszer van, forradalomról még korai lenne beszélni. Tény ugyanakkor, hogy ahhoz képest, hogy a tüntetés előtt sokaknak úgy tűnt, hogy az oktatási demonstrációt sikerül majd kifárasztania, a szervezeteket megosztania, egymás ellen fordítania a kormánynak, most új lendületet kaptak a tiltakozások. Az biztos, hogy legalább két hétig ismét erről fogunk beszélni, és ez nyilván rossz a kabinetnek.

Vagy arról beszélünk két hétig, hogy így legálisan nem lehet sztrájkolni.

Persze, ez nem egy klasszikus munkabeszüntetés lesz. Az, hogy a tanárok egy órára felfüggesztik a munkát,

nem egy forradalom, de az nyilvánvaló, hogy figyelemfelkeltő akciónak tökéletes lesz.

Pukli István kampányol. Vagyis bejelentkezett politikusnak.

Az egy rossz felosztás, hogy vannak az úgynevezett civilek és vannak a politikusok. Aki a kormány ellen tüntet, az politikai szerepet játszik. Nemcsak Pukli István, hanem korábban mindazok, akik az ilyen demonstrációkon részt vettek. Hogy Pukli István politikus, pártpolitikus akar-e lenni, azt nem tudom, de az biztos, hogy a kormány ellen tüntetni minden országban politikai tevékenység.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

De itt most a kormány ellen vagy a közoktatásért tüntettek?

Ha valaki azt gondolja, hogy az oktatás helyzete szörnyű és azért szörnyű, mert a kormány bizonyos intézkedéseket hozott, akkor az oktatás helyzetének javításáért fellépni egyben a kormány intézkedései elleni fellépést is jelenti. A közoktatás helyzete ugyanis nemcsak úgy általában rossz, hanem konkrét intézkedések miatt rossz. A tüntetők pedig konkrét intézkedéseket követelnek, vagyis e tekintetben ez egy politikai tüntetés.

Rossz az a felosztás, hogy van a valamilyen ügyért való szakmai kiállás és van a kormányellenesség – ez a kettő nem választható el.

A kormánynak milyen lehetőségei vannak? Pláne, hogy az a bocsánatkérés, amit a tüntetők megfogalmaztak, elég nehezen vehető komolyan.

Nem gondolom, hogy a bocsánatkérés lehetetlen lenne. Vagy legalább ne zárjuk ki a lehetőségek közül, hogy a kormány valamilyen formában bocsánatot kér, persze én sem látom ezt valószínűnek. A másik lehetőség, hogy figyelmen kívül hagyja a kormány az egészet, azt mondja, hogy miért ne lehetne egy lyukasórát tartani, vagyis megpróbálja alulpozicionálni a tiltakozást. Lehetőség még, hogy megpróbálja a már most látszó törésvonalakat felerősíteni, és persze ott van még lehetőségként a kifárasztás. Persze ütőkártya lehet még Pukli István személyének a korábbinál is erőteljesebb lejáratási kísérlete, és ezeket az elemeket lehet valamilyen formában kombinálni is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik