Közélet

Nem hiszed el, Magyarország miben előzi meg Svájcot

Megkezdődött hétfőn az ENSZ New York-i székhelyén a Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottság hatvanadik ülésszaka, amelyen Magyarországot Novák Katalin államtitkár képviseli. A konferencia első napján plenáris ülés és miniszteri kerekasztal-beszélgetés volt, a magyar nő-, és családpolitikai modell példáit nagy érdeklődéssel fogadták.

A két hétig tartó jubileumi ülésszakot Ban Ki Mún ENSZ-főtitkár nyitotta meg, majd – miután rendkívül sokan, köztük miniszterek, államtitkárok és civilszervezetek képviselői vesznek részt az ülésszakon – a plenáris üléssel párhuzamosan miniszteri kerekasztalvitákat rendeztek, s az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ezeken is részt vett.

Novák Katalin a miniszteri kerekasztal-beszélgetésen beszámolt arról, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban milyen intézkedéseket hozott a nők egyenjogúságának biztosítására. Megemlítette, hogy tavaly az Országgyűlésben – a kulturális bizottságon belül – megalakult a női méltóságért albizottság, és az Országgyűlés határozatot fogadott el a kapcsolati erőszakról is.
Az államtitkár asszony fontosnak tartotta tájékoztatni a konferencia résztvevőit arról a napokban megjelent Economist-tanulmányról, amely a nők számára biztosított lehetőségekről készült, s amelyben

Magyarország az élen, a skandináv államok után az ötödik helyen szerepel.

A tanulmány pár nappal ezelőtt, a nemzetközi nőnapra jelent meg, s a tekintélyes brit lap számba vette, hogy hol, milyen lehetőségeik vannak a nőknek; például milyen a nők aránya a felsővezetők körében, vagy hogyan támogatják a gyermekvállalásukat. Magyarország a nemek közti bérkülönbséget illetően Európában a legjobb: az első helyen áll. Első helyen áll az édesanyáknak járó szülési szabadság tekintetében is. A résztvevők nagy érdeklődéssel fogadták a magyar modell példáit – összegezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Az államtitkár fontosnak tartotta azt is elmondani a konferencián, hogy a magyar politika szándéka a nőpolitika és a családpolitika összehangolása, amit a gyakorlatban is megvalósított.

Nem állítjuk szembe egymással a nőpolitikát és a családpolitikát!

– mondta Novák Katalin.

Az államtitkár a konferencia első napján kétoldalú találkozókon is részt vett; így például találkozott indiai, ghánai, ausztrál miniszterekkel és a Svájcban a nemek közötti egyenlőségért felelős szövetségi hivatal igazgatónőjével is. Sylvie Durrer, a svájci hivatal igazgatónője igen nagy megelégedéssel hallgatta a magyar kormány nő- és családvédelmi intézkedéseiről szóló beszámolót, s azt mondta: bizonyos területeken, például a gyermekétkeztetésben, vagy a bölcsődei-óvodai ellátásban

Magyarország előrébb tart, mint Svájc.

A családügyekkel foglalkozó indiai miniszter asszony pedig elkérte a magyar családtámogatási rendszer programjának részleteit.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik