Közélet

Rogán elismerte: védeni kell a szabadságot

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint az uniós kvótától.

Rogán Antal szerint Magyarország függetlenségét veszélyezteti az EU döntése a bevándorlók kötelező szétosztásáról. A Magyar Hírlapnak a miniszter azt mondta: a magyar szabadságot 1848-ban ki kellett vívni, ki kellett harcolni, “ma viszont meg kell védeni a szabadságot, a szuverenitást”.

Százhúszezer ember betelepítéséről az unió már döntést hozott, ezt Magyarország és Szlovákia közösen megtámadta az Európai Bíróságon – idézte fel, majd hozzátette, most

sok százezer, sőt, milliónyi bevándorló folyamatos, éveken keresztül tartó kötelező betelepítését készítik elő.

Rogán Antal szerint abban mindenki egyetért, hogy a kötelező kvóta nem nemzetközi jogi, hanem szuverenitási kérdés. Ezért erről – szerinte “nemcsak hogy lehet, de kell is népszavazást tartani”.

A miniszter közölte: a népszavazási törvény módosítására a kormánynak nem lesz önálló javaslata, a Nemzeti Választási Bizottság kezdeményezését szeretnék megtárgyalni és a parlament elé terjeszteni.

A pedagógusok tiltakozásáról Rogán Antal azt mondta, hogy a kormány 2012 óta folyamatosan teszi vissza a – korábban az MSZP-SZDSZ kormányok által kivont – pénzt a közoktatásba, a pedagógusok voltak az elsők, akik béremelést kaptak, de a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásai alapján Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Palkovics László államtitkár bármilyen változtatást kezdeményezhet.

A jövő évi költségvetésben a gazdasági növekedés érdekében különösen sok pénzt szánnak  az Otthonteremtési Programra. Jövőre csökkenthetik az szja-t, de az is lehetséges, hogy a bérnek lesz járulékmentes része – tette hozzá. Rogán szerint mindkettővel jobban járnak a magyar munkavállalók.

A cafeteriarendszer jövőjéről azt mondta: a jelenlegi elemeket leginkább a szociális üdültetés, gyermeküdültetés irányába viszik el, és gondolkodnak a járulékmentes jövedelem bevezetésében. Erről azonban először beszélni kell a vállalkozókkal, csak olyan béremelés képzelhető el, amit ők ki tudnak gazdálkodni, ami nem veszélyezteti a növekedést. Ha a vállalkozók elfogadják, hogy a jövőben a béremelés jelentős része járulékmentes lehet, akkor az embereknek több jut – hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik