Közélet

Mire műtőbe került, meghalt egy 37 éves nő

A mentők gyorsan kiérkeztek, de utána még négy órába tellett, mire az asszony műtőbe került.

Budapesten több órán át nem találtak megfelelő kórházat a 37 éves külföldi nőnek, aki szerdán a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt fél háromkor esett össze. A gyorsan kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, de négy órába tellett, mire az asszony műtőbe került, addig keresték azt a helyet, ahol megfelelő ellátást kaphat.

A mentők először a legközelebbi kórház, a Szent Imre sürgősségi ügyeletét értesítették várható érkezésükről, de az ügyeletes orvos közölte, stroke esetén a legnagyobb esély a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne, ebben az esetben pedig a Szent János kórház a területi ellátó. Ott viszont nem fogadtak már betegeket, mert egyetlen szabad ágy sem volt.

A Szent János helyettesítő Szent Margit kórháznak viszont nem volt neurológus szakorvosa. A Népszabadság szerint ekkor a Szent Imre már mégis befogadta volna a beteget, aki viszont már nem volt szállítható állapotban, leállt a keringése. Negyven percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd néhány gyors vizsgálattal kiderítették, nem is stroke-ja van.

A hasában viszont folyadékot találtak. A beteget hat óra öt perckor vették át hivatalosan a mentőktől. A nő fél hétkor került műtőbe, hogy a hasában elrepedt főütőeret megstoppolják. Bár a beavatkozás sikerült, a beteg később a kórházban meghalt.

A Népszabadságnak több orvos is azt mondta, aortarepedés esetén csekély az esély az életben maradásra, talán akkor lett volna menthető a beteg, ha a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere, de a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban.

“Valótlanságot állít a Népszabadság”

Ezt állítja az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. Győrfi Pál közleményben reagált a cikkre, amely szerinte

valótlanul állítja, hogy”Órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt“. A valóság az, hogy a beteget a mentők  a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, hogy “a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban“.

A kommunikáció igazgató jelezte, hogy a beteg állapotáról, az ellátás elemeiről természetesen nem adhatnak részletes tájékoztatást, de az elmondható, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért.  Győrfi Pál végül sajnálatosnak nevezi, hogy annak ellenére valótlan tartalmú cikk született, hogy a fenti tényeket írásban közölték a lappal.

Az Együtt vizsgálatot és fejeket követel

A cáfolat dacára az ellenzéki párt úgy látja, a Fidesz brutális megszorításai tönkretették az egészségügyet, a kórházak mára nem képesek ellátni feladataikat. Az Együtt belső vizsgálatot, a felelősség megállapítását, szükség esetén az egészségügyi államtitkár menesztését követeli az ügy miatt, emlékeztetve rá, hogy nem a mentőszolgálat munkatársai követtek el hibát, a probléma a rendszerben van:

a kórházak nem érdekeltek a betegek fogadásában.

Az Együtt rémisztőnek nevezi, hogy Budapesten bárkinek azért kell meghalnia, mert a Fidesz brutális megszorításai oda vezettek, hogy a kórházak nem képesek ellátni alapfeladataikat.

A fideszeseket persze ez nem érdekli, hiszen ők sosem találkoznak a társadalombiztosításból fenntartott egészségüggyel.

A magyar polgároknak azonban mára csodaszámba megy, ha baj esetén el tudják látni őket, aminek a fő oka, hogy a kórházkasszát évente legalább “70 milliárd forinttal alultervezik.” Az Együtt szerint az egészségügyben óriási bajok vannak, ez igaz a kórházakra, a rendelőintézetekre és a háziorvosi rendszerre. Az Együtt az eset kivizsgálása mellett továbbra is követeli az ÁNTSZ titkolt kórházi jelentésének nyilvánosságra hozását is!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik