Közélet

Népszavazás: az MSZP felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az NVB döntései miatt

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Lukács Zoltán, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: egyik beadványukban azt kérik a Kúriától, hogy semmisítse meg az NVB azon döntését, amellyel a népszavazást kezdeményező magánszemély – Erdősi Lászlóné – beadványát hitelesítették.

A másik beadványban azt kérik – folytatta -, hogy a szocialista Nyakó István népszavazási kérdéséről hozott NVB-döntést a Kúria semmisítse meg és hitelesítse a kérdést.

Eltölteni a hétvégét

Lukács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a beadványokat az NVI továbbítja a Kúriának, amelynek kilencven napja van dönteni. A frakcióvezető-helyettes közölte, a Kúriának kiemelten nagy felelőssége van, nemcsak jogszabályt kell értelmeznie. A döntése látleletet ad arról, hogy Magyarországon milyen állapotban van a jogállam, lehet-e még jogállamról beszélni, hangsúlyozta.

Szerinte február 23-án törvénytelenség történt az NVI épületének előterében. Nyakó István azt mondta, a fő kérdés továbbra is az, lesz-e népszavazás arról, hogyan akarják nagykorú állampolgárok eltölteni a hétvégéjüket.

Közölte, azért tartanak ki, hogy biztosítsák minden magyar állampolgárnak a népszavazás jogát.

Elmondta: a Kúria vagy Erdősi Lászlóné vagy az ő kérdését hitelesíti, de hozhat olyan döntést is, hogy mind a kettőt elutasítja. Utóbbi estben – tette hozzá – újra az NVI előtt fognak állni úgy, mint “a fekete kedden”, amikor a rendőrség mellett az NVI vezetője is azt mondta, nem volt mozgástere intézkedni.

Nyakó István jelezte azt is, hogy március 15-én demonstrációt tartanak az NVI előtt.

Ki küldte őket oda?

Lukács Zoltánt kérdezték arról, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök azt mondta, nem ismeri azokat a férfiakat, akik az NVI-nél megjelentek. A szocialista politikus azt mondta: Kubatov Gábor semmit sem cáfolt, csak tagadott.

Hozzátette, a sajtóban tucatszámra jelentek meg hírek a Fradi Securityvel összefüggésben, amelyhez pedig “nyilvánvalóan egyetlen pártnak van köze, a Fidesznek”, a párt alelnökén, Kubatov Gáboron keresztül. A politikus az FTC elnöke is.

Lukács Zoltán megismételte pártja álláspontját: nem az az elsődleges kérdés, kik voltak ezek a fiatalemberek, hanem hogy kik küldték őket az NVI-hez.

Az MSZP is támogatja, hogy jöjjön létre vizsgálóbizottság az ügyben, ha annak felállítását nem szavazza meg a Fidesz, akkor az beismerő vallomás és az egész ország joggal gondolhatja azt, hogy hozzájuk kötődik az ügy – vélekedett.

Február 23-án tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen ott várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket. Végül elsőként egy magánszemély – Erdősi Lászlóné – adta le kérdését, négy másodperccel megelőzve Nyakó Istvánt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több “kopasz férfi” akadályozta politikusukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik