Közélet

Nem korlátozhatja a rendőrség a kormányellenes tüntetéseket

Tagadja az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy március 15-re a határ mellől több rendőrt vezényelnének a fővárosba. Az ORFK szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem minősül különleges jogrendi intézkedésnek.

Tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt okozta válsághelyzet van Magyarországon. Ezt március 9-én jelentette be maga a belügyminiszter. Pintér Sándor azt mondta, hogy több rendőrt és katonát vezényelnek a határra, a honvédségtől 1500 főt. Azaz, a kormány megerősíti a határ védelmét. Az gyorsan kiderült, hogy a migrációs válsághelyzettel szeptemberben kiegészített menedékjogi törvény szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésének szinte egyetlen feltétele sem teljesül. Vagyis nem igaz, hogy

  • a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt
  • két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt
  • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt

És valóban, bár emelkedik az elfogott menekültek száma, ez nagyon messze van az említett számoktól, és fényévekre mondjuk a tavaly nyári, őszi érkezők számától, akik persze, ahogy jöttek, el is mentek. (Hogy hányan maradtak, azt itt böngészheti.)

Gyertek vissza

Többek között a Nol.hu írt arról, hogy a határ mellé most levezényelt rendőrök közül többen arról beszéltek, az ünnepre a fővárosba vezénylik őket. A lépés érthető lenne, hiszen a menekültek nem nagyon jönnek, de rendezvények és nagyjából öt különböző kormányellenes tüntetés lesz a fővárosban, ahol, ha minden rendben zajlik, akkor is szükséges rendőri biztosítás. Ennek ellenére az ORFK cáfolta, hogy a kerítéstől mondjuk az Andrássy út (Hősök tere felőli vége) – Oktogon – Teréz krt. – Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér útvonalon egy sétára küldené a rend éber őreit. Szóval az ORFK azt mondja, hogy a március 15-i tanártüntetés biztosításában biztosan nem vesznek részt azok a rendőrök, akik most a déli határon várják a menekülteket. Még akkor sem, ha a menekültek éppen nem jönnek.

Védett személyek

A Terrorelhárítás sem készül semmilyen különlegességgel március 15-ére. A TEK azt írta kérdéseinkre, hogy a

Terrorelhárítási Központ 2016. március 15-én 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 13.00 óráig személy- és létesítménybiztosítási intézkedést rendelt el a VIII. kerület meghatározott területén, mivel a központi állami ünnepségen védett személy lesz jelen.

Vagyis csak a Múzeumkertben lesznek TEk-esek, és vélhetően ismét mesterlövészek a múzeum tetején. Azt még hozzátették, hogy „a Terrorelhárítási Központnak nem feladata a rendezvény biztosítása. A TEK a területen kizárólag a jogszabályok által előírt személybiztosítási feladatait végzi.”

Válsághelyzet van, különleges jogrend nincs

Úgy tűnik tehát, hogy a migrációs válsághelyzet nem befolyásolja az ünnep programjait. Sőt, az ORFK külön kiemelte, hogy

a békés gyülekezéshez való jog Magyarország Alaptörvénye értelmében csak különleges jogrend bevezetése idején korlátozható. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem minősül különleges jogrendi intézkedésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik