Ásotthalom, 2015. augusztus 30.
Katonák dolgoznak az ideiglenes biztonsági határzár építésén a gyorstelepítésű drótakadály mellett Ásotthalomnál 2015. augusztus 30-án. Kiépült a műszaki határzár első szakasza, a drótakadállyal párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Közélet

Migrációs válsághelyzet van, de azért mutatunk néhány számot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 03. 10. 07:15

Amik megmutatják, hogy mennyire volt indokolt a döntés. Szpojler: semennyire.

Szerda délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: a kormány migrációs válsághelyzetet hirdetett az egész ország területére, ennek keretében megerősítik a határok védelmét, utakat építenek a katonaság számára és táborokat hoznak létre, hogy az esetlegesen elfogott migránsok megfelelő körülmények közé kerüljenek. A Helsinki Bizottság pedig nem sokkal a bejelentés után felszólította a kormányt, hogy vonja a vissza a jogtalan döntést.

Válsághelyzetet a Fidesz-hozta szabályok szerint akkor lehet hirdetni:

  • ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt
  • vagy két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt,
  • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.
  • és ha a tranzitzónákban tartózkodók száma elérné az ezres nagyságrendet
  • illetve „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

A rendőrség honlapján van egy ábra, amelyik megmutatja az elfogott menekültek számát, innen elég egyszerű kiszámolni, mennyien vannak.

A menedékkérők száma egy hónapban meghaladja a napi ötszáz főt?

Nem. Az elmúlt 30 napban 3055 elfogott menekültről tudunk, ez napi – kerekítve – 102.

Egy másik kitétel. Az egy hét átlaga napi 800 fő lenne?

Nem. Az elmúlt hét napban 766 ember jött, összesen. Ez átlagban 109 ember.

De az sem áll meg, hogy a két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt a menedékkérők száma és a tranzitzónákban tartózkodók száma sem éri el az ezres nagyságrendet.

A BÁH adatai szerint 508 kért menedéket, oltalmat, őket fogadtuk be.

Akkor miért hirdetett migrációs válsághelyzetet a kormány? Vagyis: mi alapján?

A gumicsont kitétel alapján, ami azt mondja ki, hogy „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

De arról Pintér belügyminiszter nem beszélt, hogy milyen körülményekről tud a kormány, amely veszélyeztetne egy települést.

Fél évre szól az egész országra kihirdetett migrációs válsághelyzet. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre, a menedékjogról szóló 2007-es törvényre hivatkozva írja felül a kormány tavaly szeptemberi döntéseit.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.