Közélet

Úristen, annyi pénzt kapnak a migránsok, hogy BMW-vel járnak!

A menekültválsággal szinte teljesen elszabadult a magyarok idegengyűlölete, ráadásul nagyjából ok nélkül. Ez persze egy erős állítás, nem minden magyar gyűlöli az idegeneket, és nem minden magyar bolondult meg teljesen a menekültektől.

Vannak viszont bőven tökkelütött magyarok, szinte biztos, hogy őket célozza meg a legújabb menekültekkel kapcsolatos hoax. A Kiborulabili.eu nevű oldalon jelent meg az alábbi hír és a furcsa mondat:

Egy 5- ös BMW- ből kiszálló “nem magyar” fickó hagyta ezt el!

Azt ugyan nem írják, hogy mit, valószínűleg a cikkben szereplő illusztrációhoz hasonló rezsicsekk lehetett. A hír szerint a menekültek 216 ezer forintot kapnak havonta a magyar államtól, ami ugye felháborító, hiszen a tartalmat jegyző szerző nagyszülei összesen nem kaptak ennyi nyugdíjat. Ez mondjuk valószínűleg igaz is.

Ellentétben a hírrel, ami viszont nem az.

Most azt ne is nézzük, hogy az oldal valószínűleg a testvére egy másiknak, amit már korábban megénekeltünk. Ez volt az a kamuhíroldal, ahol Magyarország összes híres embere meghalt már (Vágó István többször is). A Tovább az oldalra feliratra pedig eleve nem érdemes rákattintani. Nem csak azért, mert

  1. az oldalon vagyunk,
  2. minek mennénk az oldalra,
  3. elég erős a veszélye, hogy ezzel beszívunk valamit, amit nem szeretnénk beszívni.

Most, hogy ezt a figyelmeztetést elolvasta, tessék, itt a link.

A lényeg, hogy a cikk tartalma már önmagában megcáfolja a cím és az első bekezdés állításait. (Amik amúgy is nyilvánvaló baromságok, és ha ön, kedves olvasó, bármit is hajlandó elhinni egy Kiborulabili.eu URL-en futó blognak, akkor kellemes pillanatai lesznek alant, a kommentek között.)

Szóval a cáfolat. Az Integrációs Szerződés tényleg létező dolog, és a befogadott vagy oltalmat kapott menekültek tényleg élhetnek vele, a menedékkérelmük megadása utáni négy hónapon belül.

A MigSzol szerencsére elvégezte helyettünk a piszkos munkát, és leírták, mi is ez a szerződés, és mennyi pénzt kapnak vele a menekültek.

2014 januárját követően, amennyiben valaki megkapja a menekültstátuszt, két hónapig maradhat a táborokban (ez régebben hat hónap volt). A menekülteknek ezalatt a két hónap alatt kell aláírniuk az integrációs szerződést a BÁH-hal, amely alapján arra kötelezik magukat, hogy Magyarországon maradnak és havi 90.000 forint támogatást kapnak, amely összeg a támogatás két évében félévente 22.500 forinttal lecsökken. Néhány menekültnek a két hónap elteltével a Református Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat biztosít szállást, de a többségüknek maguknak kell lakhatást találni, illetve a helyi önkormányzathoz tartozó családsegítő szolgálatnál lévő családgondozók lesznek a szociális munkásaik.

Nagyjából pont ugyanezt mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is, amikor megkérdeztük, tényleg jár-e BMW-pénz a menekülteknek.

Ez tehát az integrációs szerződés, és ez az a havi többszázezer forint, amire sok magyar irigykedve csap az asztalra. Most képzeljük el, hogy ebből a havi kilencvenezer forintból lakhatást, ételt, nyelvtanfolyamot, és minden mást is ki kell fizetnie egy menekültnek, aki egy háborús zónából érkezett (hiszen menekült), nagyrészt semmi pénze nincs, nem beszél magyarul, többnyire angolul sem, és nem ismeri a környezetet, amely körülveszi. Kilencvenezer forintból még úgy is nehéz megélni, ha az ember magyar és van saját lakása,

nem ebből fogja Ahmed bömbivel csapatni a nagykörúton.

De ez egyébként a cikkből is kiderül, mert a második és harmadik bekezdésben már azt írják, a menekült kérhet egy egyszeri összeget, ami a címben már említett 216 ezer forint, de innentől a havi juttatása már nem kilencven, hanem hatvanezer forint.

Nem baj, migráns, BMW, törvény, összegek —-> felháborító!

Ráadásul, mint azt a cikk sugallja, nem a Magyarországon keresztülhaladó menekültek kapják, nem is azok, akik menedékjogot kértek, hanem akik meg is kapták. Nézzük, hányan vannak!

Eddig egészen pontosan 508 menedékkérő kapott védelmet 2015-ben a Magyarországon áthaladó 177.135-ből.

Ahogy azt korábban megírtuk, 508 ember élhet tehát az Integrációs Szerződésben foglalt kedvezményekkel, abból a többszázezerből, akik Magyarországon keresztülhaladtak. Nem emiatt fog összeomlani a magyar államkassza.

Maga az Integrációs Szerződés egyébként már egy fejlesztés a korábbi rendszerhez képest. 2014 januárjában vezették be, hogy egyszerűsítsék a menekülteknek adott segítségek rendszerét. Magáról a rendszerről Pintér Bence remek riportot írt a Mandinerre.

Rákérdeztünk a BÁH-nál, mit gondolnak a szerződéssel kapcsolatos hoaxokról. Nem árulták el, csak azt, hogy a menekülttámogatás rendszere elég egyértelmű, és a fent már idézett szöveget citálták.

Az viszont biztos, hogy ilyen tartalom nem születik magától, csak akkor, ha eleve van rá kereslet. És akkor rá is térnék, miért éreztem fontosnak megírni ezt a cikket. A menekültek pénzügyei már akkor a legrosszabbat hozták ki a magyar internetezőkből, amikor még csak Magyarországon haladtak át megfáradt, menekülő emberek a legújabb iPhone-nal, színarany Nike-ban. Legalábbis az internet szerint. Voltak, akik akkor is a cipőt és az okostelefont nézték ki a menekültek kezéből, amiben talán az is benne volt, hogy ezzel akarták igazolni: ezeknek az embereknek nincs szükségük segítségre.

Talán az volt ehhez hasonló, amikor az emberek a negyvenes évek elején elkezdték nézegetni, melyik hetedik kerületi lakást lenne jó megszerezni.

A menekültek vagy más elesett emberek segélyén háborogni, főleg, ha még hazudunk is róla, az egyik leggusztustalanabb elfoglaltság, amivel 2016-ban az időnket tölthetjük.

Lehet azon vitatkozni, szükség van-e gondoskodó államra, de úgy néz ki, Magyarországon már ez marad. A magyar állam feladatai közé tartozik, hogy segítsen azon állampolgárainak, akiknek maguktól nem megy. Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknél a magyar állam úgy dönt, menedéket ad nekik.

Az még érthető, ha valaki akkor húzza fel magát a híren, amikor a hónap végén tényleg számolja a segédmunkából megmaradó forintokat vagy akkor, ha egyedül neveli a beteg gyerekét, és azt érzi, a magyar államtól nem kap ehhez elég támogatást. Ha pedig tényleg eldöntöttük, hogy Magyarország nagy, gondoskodó állam komoly újraelosztó-rendszerrel, akkor ezeknek az embereknek igaza is van: a magyar államnak, ahogy írtam, igenis feladata, hogy gondoskodjon azokról, akiknek nehéz.

A baj az, hogy jellemzően nem az elesett emberek panaszait halljuk, hogy miért jár havi kilencvenezer egy menekültnek, amikor a magyar állampolgároknak is nehéz.

(Egyébként, ha egy állam befogadott valakit, akkor a gyakorlatban majdnem olyan, mintha magyar állampolgár lenne). Nem az elesettek nézik ki a menekültek szájából az ételt, és nem ők hazudják nyilvánosan, hogy a kilencvenezer az kétszázezer, meg kijön belőle az ötös BMW.

A menekülteket gyűlölni borzasztóan könnyű, irigynek lenni pedig még sokkal könnyebb. Nem tudnak ugyanis se reagálni, se cáfolni. Az pedig már egészen gusztustalan, ha valaki ezeket az indulatokat fűti, csak azért, hogy ezzel pénzt keressen. Mert afelől ne legyenek kétségeink, hogy a fenti posztot nem a közszolgálatiság motiválta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik