Közélet

Tábornok volt, tábornok lett

Magyar tábornok nem vész el, csak átalakul.

Áder János köztársasági elnök – a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter együttes javaslatára, a Magyar Honvédséghez történő áthelyezésére tekintettel – Mergancz Sándor címzetes rendőr dandártábornok hivatásos szolgálati viszonyát megszüntette, majd rögtön ki is nevezte – szintén Pintér Sándor és Simicskó István javaslatára – dandártábornokká.

A furcsának tűnő kinevezés magyarázata, hogy néhány napja megalakult az MH Katonai Rendészeti Központ, amelynek élére Mergancz Sándor a Terrorelhárítási Központ állományából érkezett a parancsnoki pozícióba – írta a kormány.hu.

A dandár jogállású katonai szervezet alaptevékenységei közé tartozik a rendészeti és a bűnüldözési feladatok mellett az ország függetlenségének, területi épségének, határainak katonai védelme, a nemzetközi szerződésekből fakadó közös védelmi és békefenntartói megbízások ellátása, a nemzetközi jog szabályaival összhangban humanitárius tevékenység ellátása, védelmi képesség fenntartása, fejlesztése.

A központ állománygyűlésén Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, hogy az új szervezetre azért is szükség volt, hogy a fegyelem és a rend ellenőrzése egységes szempontok alapján történjen. Szerinte az új parancsnok tapasztalatai lehetővé teszik, hogy a központ eljárásrendje közelebb kerüljön a katonai rendőrségéhez.

Mergancz Sándor egy jól működő elitegységet szeretne felépíteni. Ehhez elvekre, következetes parancsnoki munkára, egymás tiszteletére van szükség. Ugyanakkor erősnek is kell lenni, mind fizikai, mind pszichikai értelemben, hiszen csak ezek adhatnak alapot a határozott fellépésnek – írta a kormányzati portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik