Közélet

Orbánék saját törvényüket sértik meg a válsághelyzet kihirdetésével

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 09. 14:38

A Magyar Helsinki Bizottság felszólítja a kormányt, haladéktalanul vonja vissza jogsértő, indokolatlan döntését.

A kormány – mai bejelentése szerint – az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet. A civil jogvédő szervezet szerint a kormány ezzel a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokat hágja át, a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyva, ha ez alatt a tavaly szeptemberben elfogadott „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” bevezetését érti. A menedékjogi törvény pontosan előírja, milyen feltételek esetén hirdethető válsághelyzet, és a hivatalos statisztikák alapján ezek egyike sem teljesül.

A bejelentés a menekülőkből bűnbakot képző kommunikációs hadjárat újabb állomása, csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az ország valós problémáiról. A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztet rá, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet a menedékjogi törvényben foglalt feltételek alapján a kormány ma kizárólag akkor hirdethetné ki, ha:

– A megelőző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be (vagy a megelőző két hétben napi 750, vagy egy hétben napi 800 menedékkérelmet regisztráltak volna átlagosan), vagy

– A tranzitzónákban a megelőző egy hónapban napi átlagban 1 000 fő tartózkodott volna (vagy a megelőző két hétben napi 1 500 vagy egy hétben napi 1 600 fő tartózkodott volna átlagosan), vagy

– Olyan migrációval összefüggő körülmény alakult ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott település közelében befogadó állomás található és ott zavargásra vagy erőszakos cselekményekre kerül sor.

Ehhez képest februárban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján összesen 2175 menedékkérelmet nyújtottak be (a válsághelyzet kihirdetéséhez nagyjából havi 15 000 kellene). Az elmúlt hét napban a rendőrség hivatalos statisztikái szerint összesen 906 megfelelő papírokkal nem rendelkező migránst fogott el, közülük sokan nem kértek menedéket (a válsághelyzet kihirdetéséhez legalább heti 5 600 kérelem kellene). A létező négy tranzitzóna összesített kapacitása nem haladja meg a néhány száz főt, ráadásul a négyből kettő az elmúlt hetekben folyamatosan üres volt.

Így fizikai képtelenség, hogy a tranzitzónákban napi átlagban több mint 1 000 fő tartózkodott volna az elmúlt hónapban. Egyetlen hazai menekülteket befogadó állomáson vagy menekültügyi fogdán sem volt zavargás, nagyobb erőszakos cselekmény az elmúlt hetekben, semmilyen olyan körülmény nem ismert, ami a törvény által megkövetelt „közvetlen veszélynek” minősülhetne.

A kormány azon indoka, hogy a balkáni útvonal lezárása beláthatatlan következményekkel jár jogellenes, egyik törvényi feltételnek sem felel meg – írták, szerintük spekulatív várakozások nem indokolhatnak ilyen horderejű döntést. A döntés gyakorlati szempontból is érthetetlen, hiszen ha valóban lezárul a kényszermigráció balkáni útvonala, az pontosan azt fogja előidézni, hogy a mostaninál jóval kevesebb menekült és egyéb migráns érkezik Magyarországra.

A civil jogvédők azt végképp érthetetlennek nevezik, hogy a balkáni útvonal lezárása miért jelentene veszélyt az ország olyan területein, ahol nincs se befogadó állomás, se menedékkérőket fogvatartó intézmény, és távol esnek a migrációs útvonalaktól. A migrációs válsághelyzet fenntartása több megyében már hónapok óta indokolatlan, ahogy azt a Helsinki Bizottság már novemberben is jelezte.

Az egyetlen magyarázat, hogy a kormány újult erővel folytatja kommunikációs hadjáratát a menekültek ellen, és politikailag motivált látványharcában a legalapvetőbb jogállami követelmények betartásának látszatára sem ügyel. Kommunikációs akciójának következményei ugyanakkor teljesen valósak lesznek.

A migrációs válsághelyzet után a kormány bárhol az ország területén fegyverhasználati joggal bevetheti a honvédséget a migrációval összefüggő rendőri feladatok ellátására, a rendőrség pedig „járványügyi intézkedések biztosítása céljából” magánlakásokba is beléphet és területeket zárhat le. A „válsághelyzet” az alól is felmenti a hatóságot, hogy jogi segítőt (ügygondnokot) biztosítson az egyedül érkezett, családjuktól elszakadt menedékkérő gyerekeknek, akiknek így teljesen egyedül kell utat találni a menekültügyi eljárás jogi útvesztőjében.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.