Közélet

Ürülékben úszik a tarnazsadányi iskola, a Klik szerint nem miattuk

Nyolc osztállyal működik a Tarnazsadányi Általános Iskola, tanulóik száma megközelíti a 150-et. A gyerekek elképesztő körülmények között tanulnak: a vizesblokk annyira rossz állapotban van, hogy a szülők szeptemberben nem akarták iskolába engedni őket. Tornaterem sincs – derül ki a heol.hu cikkéből.

 Ígéreteket már kaptunk a fenntartótól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), és ezek szerint a munkálatokat már 2014 decemberében el kellett volna kezdeni. Azóta csak várunk… egyre fogyó türelemmel

–  mondta el a portálnak Dobi István polgármester. A lap munkatársát Szécsi Gyuláné igazgatóhelyettes vezette végig a környékükön a legkorszerűtlenebbnek nevezett intézményen. Az iskolának nincsen tornaterme, mivel annak födémje évekkel ezelőtt megsüllyedt, egy szakértő életveszélyesnek nyilvánította. Egy régi osztályteremben oldják meg a testnevelés-oktatást, itt tartják az ünnepségeket is. A mindennapos testnevelés órákat gyakran tánccal váltják ki. Annak ellenére, hogy a tornatermet életveszélyesnek nyilvánították, a pedagógus szerint így is előfordul, hogy használniuk kell azt, labdával azonban senki sem játszhat odabent, mivel attól félnek, hogy a lehulló vakolat a gyerekekre zuhan.

Fotó: Korsós Viktor/heol.hu
Fotó: Korsós Viktor/heol.hu

Büdös levegő, omladozó falak, hiányzó csatornarendszer

A vizesblokk az épület falain kívül található.  A betonpálya melletti kis épület négy wc-helyisége szolgál a diákság és a tanári kar ügyes-bajos dolgainak elvégzésére. De itt is elképesztő állapotokkal szembesült az újságíró: áporodott bűz, jéghideg, koszos falak, rozsfás csaptelepek és radiátorok fogadták. Nemrégiben kiégett egy villanykörte, azonban cseréjére heteket kellett várni.

Ha esetleg még a szippantás előtt megtelik a derítő, akkor az iskola udvarán úszik minden. Jól érti. Minden! Nagyjából kéthetente kellene kiüríteni, de a szippantós már azt mondta, hogy addig nem jön, míg a Klik ki nem egyenlíti a számláját, mivel már 3 hónapja nem fizettek az elvégzett munkájáért

–  panaszolta az igazgatóhelyettes a portálnak. A faluban nincsen szennyvíz-bekötés, nem is számítanak rá, mivel a lakosság nem tudná vállalni ennek költségeit. Az iskola levegője sem megfelelő: büdös, nehéz, dohos, ami nem tesz jót a felsőlégúti megbetegedésben szenvedő gyerekeknek.

Hárít a Klik

A Klik közleményben írta: azonnali jelentést kértek a tankerülettől. Közölték: a helyzet álláspontjuk szerint nem az intézményfenntartó mulasztása miatt alakult ki, az iskolának nincs fennálló tartozása a szippantást végző cég felé, és nem nyújtottak be igényt a derítő gödör ürítésével kapcsolatban a Klik irányába. Ha az iskola jelzi és szükséges, a Klik haladéktalanul előteremti a forrást. Hozzátették: a mosdót ők is elfogadhatatlannak tartják, új helyiség kialakításáról döntöttek, a kivitelezéssel kapcsolatos teendők már folyamatban vannak.

A cikk szerint Tarnamérán is nagy gondok vannak: az étkezde 1882-ben épült, évek óta igyekeznek felújítani. Az épület vizesedik, beázik, falai salétromosak, omladoznak. Tímár László polgármester szerint a gyerekek is egyre érzékenyebbek a napköziben uralkodó állapotokra, többen köhögnek, gyakoribbak a légúti megbetegedések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik