Közélet

Ürülékben úszik a tarnazsadányi iskola, a Klik szerint nem miattuk

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 08. 11:57

Nyolc osztállyal működik a Tarnazsadányi Általános Iskola, tanulóik száma megközelíti a 150-et. A gyerekek elképesztő körülmények között tanulnak: a vizesblokk annyira rossz állapotban van, hogy a szülők szeptemberben nem akarták iskolába engedni őket. Tornaterem sincs – derül ki a heol.hu cikkéből.

 Ígéreteket már kaptunk a fenntartótól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), és ezek szerint a munkálatokat már 2014 decemberében el kellett volna kezdeni. Azóta csak várunk… egyre fogyó türelemmel

–  mondta el a portálnak Dobi István polgármester. A lap munkatársát Szécsi Gyuláné igazgatóhelyettes vezette végig a környékükön a legkorszerűtlenebbnek nevezett intézményen. Az iskolának nincsen tornaterme, mivel annak födémje évekkel ezelőtt megsüllyedt, egy szakértő életveszélyesnek nyilvánította. Egy régi osztályteremben oldják meg a testnevelés-oktatást, itt tartják az ünnepségeket is. A mindennapos testnevelés órákat gyakran tánccal váltják ki. Annak ellenére, hogy a tornatermet életveszélyesnek nyilvánították, a pedagógus szerint így is előfordul, hogy használniuk kell azt, labdával azonban senki sem játszhat odabent, mivel attól félnek, hogy a lehulló vakolat a gyerekekre zuhan.

Fotó: Korsós Viktor/heol.hu
Fotó: Korsós Viktor/heol.hu

Büdös levegő, omladozó falak, hiányzó csatornarendszer

A vizesblokk az épület falain kívül található.  A betonpálya melletti kis épület négy wc-helyisége szolgál a diákság és a tanári kar ügyes-bajos dolgainak elvégzésére. De itt is elképesztő állapotokkal szembesült az újságíró: áporodott bűz, jéghideg, koszos falak, rozsfás csaptelepek és radiátorok fogadták. Nemrégiben kiégett egy villanykörte, azonban cseréjére heteket kellett várni.

Ha esetleg még a szippantás előtt megtelik a derítő, akkor az iskola udvarán úszik minden. Jól érti. Minden! Nagyjából kéthetente kellene kiüríteni, de a szippantós már azt mondta, hogy addig nem jön, míg a Klik ki nem egyenlíti a számláját, mivel már 3 hónapja nem fizettek az elvégzett munkájáért

–  panaszolta az igazgatóhelyettes a portálnak. A faluban nincsen szennyvíz-bekötés, nem is számítanak rá, mivel a lakosság nem tudná vállalni ennek költségeit. Az iskola levegője sem megfelelő: büdös, nehéz, dohos, ami nem tesz jót a felsőlégúti megbetegedésben szenvedő gyerekeknek.

Hárít a Klik

A Klik közleményben írta: azonnali jelentést kértek a tankerülettől. Közölték: a helyzet álláspontjuk szerint nem az intézményfenntartó mulasztása miatt alakult ki, az iskolának nincs fennálló tartozása a szippantást végző cég felé, és nem nyújtottak be igényt a derítő gödör ürítésével kapcsolatban a Klik irányába. Ha az iskola jelzi és szükséges, a Klik haladéktalanul előteremti a forrást. Hozzátették: a mosdót ők is elfogadhatatlannak tartják, új helyiség kialakításáról döntöttek, a kivitelezéssel kapcsolatos teendők már folyamatban vannak.

A cikk szerint Tarnamérán is nagy gondok vannak: az étkezde 1882-ben épült, évek óta igyekeznek felújítani. Az épület vizesedik, beázik, falai salétromosak, omladoznak. Tímár László polgármester szerint a gyerekek is egyre érzékenyebbek a napköziben uralkodó állapotokra, többen köhögnek, gyakoribbak a légúti megbetegedések.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.