A father carries his child as he wades through mud after heavy rainfall in the refugee camp at the Greek-Macedonian border near Idomeni, Greece, 08 March 2016. Only a few refugees from Syria and Iraq are allowed to cross into Macedonia each day. Photo: KAY NIETFELD/dpa
Közélet

Soha nem voltunk még ilyen közel a menekültválság megoldásához, de felejtsék el, hogy bármi is történni fog

Tóth Richi
Tóth Richi

Okos, fontos. 2016. 03. 08. 15:42

Európa vezetői megbeszélték, hogy hamarosan visszatérnek arra, amiről hónapok óta tárgyalnak. Orbán és a törökök nyeregben, de a menekültek úgyis maradnak. Vétó nem volt, de lesz.

Szögezzük le rögtön az elején: Európában akkor is lennének menekültek, ha mind a 28 tagállam és Törökország is úgy gondolná, megoldják a problémát. De nem gondolják úgy.

A törököknek irreális követeléseik vannak, az EU-s vezetők pedig hallani sem akarnak ezekről. Orbán pedig hallani sem akar a menekültekről, úgy általában.

A hétfői EU-török csúcs után kiadott nyilatkozat szerint:

  • A törökök kértek még hárommilliárdot az előző három mellé az uniótól.
  • Cserébe visszafogadnának mindenkit, akik a területükről illegálisan lépett az EU-ba.

Ehhez az kell, hogy a görögök kiürítsék a szigeteiket, utána indulhat a visszatoloncolás, lehet látni, kik az új érkezők.

Egy szír megy, egy szír jön – de vétó nem volt

De ez nem azt jelenti, hogy Erdoganék nyakló nélkül fogadnának vissza mindenkit, az EU-kitoloncoltak helyett egy másik szírt adnának, akiket majd elosztanak a kontinensen.

  • Meg kértek még vízummentességet is az uniótól,
  • és azt is, hogy folytassák a tagsági tárgyalásokat az országgal.

Vagyis beimádkoznák magukat EU-tagnak, miközben azzal hitegetnek, hogy képesek megoldani a menekültválságot.

A szír-szír cserére mondta azt Orbán – a lengyelekkel, a szlovákokkal és még néhány tagállami vezetővel –, hogy garanciákat kérnek, ne legyen kötelező befogadni a szíreket.

Szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen

mondta a magyar kormányfő, majd hozzátette:

ha Görögországból vagy Törökországból közvetlenül hozunk át migránsokat, az felhívás keringőre, olaj a tűzre, csak még többen fognak jönni. A határok lezárása nélkül semmit nem szabad tenni.

De vétó nem volt, hiába írta azt korábban az MTI, Kovács Zoltán kormányszóvivő és a közmédia is.

Hiszen nem is volt mit.

A 24.hu a miniszterelnök környezetéből úgy értesült, a vétót a jövő heti csúcsra tartogatja a kormányfő, amikor tényleg elfogadnának bármi kötelező erejűt az EU-s vezetők.

M1 Híradó, részlet

Nem hiába írta azt Jávor Benedek EP-képviselő, hogy:

Az ember bemegy egy EP-vitára, és mire kijön, tele a magyar sajtó azzal, hogy a magyar minisztrelnök megvétózta a menekü…

Közzétette: Jávor Benedek – 2016. március 7.

Angela Merkel a találkozó után óvatosan csak annyit mondott, ha a tervet sikerülne a gyakorlatban is átültetni, az áttörést jelentene a menekültválságban.

A görögök is viszik a pénzt

A görögök is kaptak pénzt, abban sikerült megállapodniuk a tagállamoknak, hogy megpróbálják felszámolni a balkáni menekültútvonalakat és harcolni fognak az embercsempészek ellen is.

Athén ugyanakkor jelezte, nem tervezik, hogy erővel elszállítják a menekülteket a macedón határról, és az is kérdés, hogy a szigeteket hogyan képesek kiüríteni.

Donald Tusk ugyanakkor bizakodó, az Európai Tanács elnöke szerint véget értek az Európába irányuló illegális migráció napjai.

A magyar kormányfő visszafogottabban fogalmazott. Szerinte csak annak lett vége, hogy ellenőrzés nélkül lehet a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni.

A török megállapodás részleteiről Orbán annyit mondott, hogy Magyarország élesen ellenzi azt az EU-Törökország megállapodás szövegében szereplő utalást, amely szerint a törököktől embereket kellene behozni Európába.

Europress Fotóügynökség
Europress Fotóügynökség

Lehetetlenség

Az Eurojust, az uniós ügyészségi együttműködési szervezet egyik belső jelentése alapján már most arról ír a Politico, hogy szinte lehetetlen lenne végrehajtani bármilyen, a menekültválság kezelését célzó megállapodást az Európai Unió és Törökország között.

A dokumentum készítői komoly kétségeket fogalmaztak meg a már meglévő és a jövőben esetlegesen megkötött EU-török egyezményekben foglaltak megvalósíthatóságával kapcsolatban. Törökországban a kellő politikai akarat és a szükséges infrastruktúra is hiányzik az Európába tartó menekültáradat megfékezéséhez.

A török kormány és a nép jórészt pártolja, hogy a menekültek elhagyják az országot, azaz támogatják az embercsempészeket a bevándorlók Törökországból történő elszállításában.

Megoldás? Na, persze!

A 78 milliós Törökországban jelenleg 2,5 millió menekült van, de tízezrek várakoznak a határon arra, hogy belépjenek az országba. Európa pedig arra vár, hogy jövő csütörtökön és pénteken, az újabb csúcson történjen valami.

Addig is megállás nélkül érkeznek a menekültek. És utána is fognak.

A törökök zsarolási potenciálja közben folyamatosan növekszik, egyre közelebb kerülnek hatmilliárd euróhoz. Orbán pedig egyre közelebb ahhoz, hogy ténylegesen is vétózzon.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(BBC, Bloomberg, EUObserver, Politico, Financial Times, Európai Tanács)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

„Bűnösök” is kaphatnak lakást Ózdon
AppleMarkA kormány kerekasztala megállapította, hogy állami kézben van az iskolák helye