Közélet

Semjén: Orbán nem helikopterezett Putyinnal

Lázár János a Kormányinfón viszont már elismerte, hogy a miniszterelnök és az orosz elnök legutóbbi találkozóján szó volt a helikopterekről.

„Tárgyalt-e az orosz elnökkel a tervezett helikopterbeszerzésről?” Ezt kérdezte a kormányfőtől a szocialista Demeter Márta. Orbán Viktor oroszországi útja kapcsán ugyanis több sajtóorgánum felvetette, hogy a kormányfő orosz elnökkel folytatott tárgyalásain a helikopterek beszerzése is téma lehetett. Az ellenzéki politikus ezért magától a kormányfőtől szerette volna megtudni, valóban tárgyalt-e erről Vlagyimir Putyinnal február 17-én.

Ha igen, kérem, tájékoztasson milyen álláspontokat foglaltak el a tárgyaló felek ebben a kérdésben! Ha volt erre irányuló egyeztetés, kérem, tájékoztasson, hogy az milyen összefüggésben áll a nyílt tender kiírására vonatkozó korábbi kormányzati ígéretekkel?

Orbán Viktor helyett Semjén Zsolt válaszolt. Ennyit.

Habár Miniszterelnök úrnak semmilyen kötelezettsége nincs, hogy beavassa abba, mi is hangzott el egy négyszemközti megbeszélésen, tájékoztatom, hogy a helikopter-beszerzés kérdésköre nem került szóba a találkozó során.

A kormányfő helyettesének válasza azért meglepő, mert Lázár János a Kormányinfón már elismerte, Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi találkozóján szó volt a helikopterekről. A Magyar Idők hétfői száma a miniszter szavaiból arra következtetett, hogy a Mi–17-esek nagyjavítására kiírt közbeszerzésen nagy eséllyel indulhat az orosz fél. Az oroszok a javítás mellett még olyan plusz korszerűsítési munkákat is elvégeznek a magyar helikoptereken, amelyek nem esnek a fegyverembargó hatálya alá. A kormányközeli lapnak honvédelmi források úgy fogalmaztak, a minisztérium nem tett le a harcászati helikopterek beszerzéséről.

A helikopterbeszerzési dilemmák kapcsán a keddi Magyar Hírlap is emlékeztetett rá, hogy a Moszkva elleni szankciók kizárják a katonai együttműködést, de Orbán Viktor tárgyalásai alapján nem lehetetlen egy, a fegyverzet állagmegőrzésével és használatával kapcsolatos megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik