Közélet

Hiába kérte Matolcsy Orbánt, Áder útját állhatja a botrányos törvénynek

Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)
Állítólag a kormányoldalon is biztosra veszik, hogy az államfő az alkotmányellenesnek tartott törvénymódosítás miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A Népszabadság szerint a kormányoldal úgy készül, hogy a parlamentnek „második körben” módosítania kell a múlt héten elfogadott jegybanktörvényt, mivel az alapítványokra és a titkosításokra vonatkozó passzusok minden bizonnyal alkotmányellenesek. A Bánki Erik fideszes képviselő által benyújtott javaslat érvelésével, amely szerint a Matolcsy-alapítványok vagyona „elveszíti közvagyon jellegét” a fideszesek és a kormányzati szereplők sem értenek egyet.

Kövér László házelnök ugyan a hét végén aláírta a titkosítási módosítást, de a lap szerint ő nem is tehetett mást, neki nincs mérlegelési joga, ha nem írta volna alá a törvényt, le kellett volna mondania az Országgyűlés elnöki tisztéről. A törvény már az államfő asztalán van, de már kormányzati szinten is biztosra veszik, hogy ő nem írja alá. A Népszabadság forrásai valószínűsítik, hogy az elnök előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól, mert így nem áll fenn az a veszély, hogy a parlament változatlan formában újra megszavazza.

Matolcsy György bizalmi kapcsolatuk alapján maga kérte a kormányfőt az unortodox titkosításra – írja a Népszabadság, amelynek a jegybankelnök ismerői azt mondták: a kormány tagjai és a miniszterek a látszatát is szeretnék elkerülni, hogy a végrehajtó hatalom megsérti a jegybanki függetlenséget. A lapnak egy, a kabinethez közeli informátor azt állította, hogy nem hivatalosan Orbán és ­Matolcsy rendszeresen találkozik, gyakran látták őket vacsorázni az encsi Anyukám Mondta étteremben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik