Közélet

DK: Orbán másodszorra is aláírta a kötelező betelepítési kvótát

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor el akarja terelni a figyelmet arról, hogy hétfőn az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján ismét, két héten belül már másodszor megszavazta a kötelező betelepítési kvótát.

Gréczy Zsolt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott, az ülésen egyhangúlag elfogadott állásfoglalás tartalmazza: lényegesen fel kell gyorsítani az elosztás végrehajtását, hogy enyhüljön a Görögországon levő teher. Hozzátette, ez egyértelműen a kvótarendszerre utal, annak alkalmazását írja elő és “ezt egyébként tegnap Orbán Viktor is meg kellett, hogy szavazza, hiszen egyhangú döntés született”.

A politikus azt is kijelentette: a miniszterelnök hazudott tízmillió magyarnak, mert abból az információból, amit “ő juttatott el a magyarokhoz”, vagyis hogy a vétója miatt félbeszakadt a csúcstalálkozó, sem a vétó nem volt igaz, sem pedig az, hogy az esemény félbeszakadt. Hozzátette, hogy Görögország, Olaszország és Ciprus is ellenezte az eredeti javaslatot, de arról még csak tárgyaltak, vétót viszont csak a szavazás során lehetett volna emelni.

Az sem igaz, hogy döntöttek a balkáni útvonal lezárásáról – folytatta a politikus. Hangsúlyozta: arról született megállapodás, hogy megállítják a csempészeket és a jövőben szervezetten fogják beszállítani a menekülteket az EU területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik