toaso-itthon(960x640).jpg (Array)
Közélet

Amerika nem engedi be saját perére Tóásó Elődöt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 08. 07:20

Nem adott vízumot az Egyesült Államok Tóásó Elődnek, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon indított kártérítési pert Bolívia ellen, ahol koholt vádak alapján hat évet töltött börtönben. A férfi testvérének beutazási engedélyét is visszavonták alig tizenkét órával az utazás előtt – értesült a Magyar Nemzet.

A bolíviai terroristaügy sértettjei – köztük Tóásó Előd – évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, amely március elején fogadta be a keresetet. Az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről.

A Tóásó testvérek személyesen tanúskodtak volna a bíróságon, és az ügyet érdemben befolyásoló bizonyítékokat adtak volna át – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Dénes Edit, Tóásó nővére január 22-én megkapta az elektronikus beutazási engedélyt az Egyesült Államoktól, ám utazása előtt 12 órával frissítették beutazási státuszát: megtagadták tőle az országba való belépést. Tóásó Elődöt a bolíviai eljárás miatt az automata rendszer a követséghez irányította, ahol beadta a vízumkérelmet és bemutatta ügye összes papírját. Vízumkérelmét válasz nélkül hagyták, majd egy automata levélben azt írták: 2 napon belül visszajelzést kap. Ez nem történt meg, majd mikor már nyilvánvalóvá vált, hogy Tóásó nem utazhat Amerikába, levélben arról tájékoztatták, hogy vízuma elbírálása folyamatban van.

Tegnap délben a budapesti repülőtéren a Magyar Nemzet munkatársa fültanúja volt annak, amint a lengyel légitársaság munkatársai egymástól hangosan azt kérdezgették: megérkeztek-e már Tóásóék, mert üzenetet kaptak az amerikai hatóságoktól, hogy már a Varsóba tartó gépre sem engedhetik fel őket. A lap megkereste az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségét az üggyel kapcsolatban, választ egyelőre nem kaptak kérdéseikre.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Áder és Orbán (áder jános, orbán viktor)Hiába kérte Matolcsy Orbánt, Áder útját állhatja a botrányos törvénynek
Rengeteg helyen nincs háziorvos Magyarországon