paragrafus(430x286).png (paragrafus)
Közélet

Jogi kerítést is húznak a menekültek ellen

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 07. 15:13

A kormány szigorítana a menekültügyi szabályokon.

A Belügyminisztérium a kormány honlapján tette közzé két javaslatát. Az egyik a migrációs és menekültügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról, a másik a migrációs tárgyú és azzal összefüggő törvények módosításáról szól. Ez utóbbi összesen nyolc jogszabályt érint, köztük a menedékjogi törvényt, amelynek módosítását “a menedékjog intézményével tömegesen visszaélőkkel szembeni hatékony fellépéssel” indokolnak.

A tervezet szerint a szigorítás elsődleges iránya a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesítetteket megillető szociális ellátások csökkentése, mert ezzel elkerülhetőnek tartják, hogy

a gazdasági migránsok kizárólag a jobb élet reményében Magyarországon terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet.

Ennek érdekében megszüntetnék az integrációs szerződés intézményét, valamint bizonyos támogatásokat. Így a nemzetközi védelemben részesítettek (menekültek, oltalmazottak) nem lennének jogosultak olyan juttatásokra, amelyek magyar állampolgárokat sem illetnek meg. A kormányrendeleteket módosító tervezet szerint hatályon kívül helyeznék a lakhatási, illetve a beiskolázási támogatást és sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem kapnának költőpénzt.

A tervezett törvénymódosítás szerint a menekültek, oltalmazottak a jelenlegi két hónap helyett csak egy hónapig lesznek jogosultak a befogadóállomáson tartózkodni, és ez alatt az idő alatt kell a magyarországi tartózkodásuk feltételeit megteremteniük. A tervezet indoklásában kitérnek arra is, hogy míg a menekültügyi őrizet elrendelésére eddig csak a dublini eljárás szerinti átvétel esetén volt lehetőség, a módosítással a dublini eljárás biztosítása érdekében, visszaadás esetén is őrizetbe lehet venni a külföldit.

A Belügyminisztérium arra is javaslatot tesz, hogy a jövőben a menekültügyi hatóság háromévente felülvizsgálja a menekültkénti elismerés feltételeinek fennállását, így a nemzetközi védelemre már nem szoruló személyeknél a jogállás visszavonható lenne. Szigorítanák a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályait is. Az indoklás szerint nagyszámú harmadik országbeli polgár használja fel visszaélésszerűen a tartózkodási engedély kérelmezését és az ahhoz kapcsolódó méltányossági eljárást arra, hogy a kiutasító döntés elrendelését vagy a korábban elrendelt kiutasítás végrehajtását akadályozza. A tárca ugyanakkor egyszerűsítené a nemzetgazdasági érdekből kiadható tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének lehetőségét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.