Közélet
paragrafus(430x286).png (paragrafus)

Jogi kerítést is húznak a menekültek ellen

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 07. 15:13

A kormány szigorítana a menekültügyi szabályokon.

A Belügyminisztérium a kormány honlapján tette közzé két javaslatát. Az egyik a migrációs és menekültügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról, a másik a migrációs tárgyú és azzal összefüggő törvények módosításáról szól. Ez utóbbi összesen nyolc jogszabályt érint, köztük a menedékjogi törvényt, amelynek módosítását “a menedékjog intézményével tömegesen visszaélőkkel szembeni hatékony fellépéssel” indokolnak.

A tervezet szerint a szigorítás elsődleges iránya a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesítetteket megillető szociális ellátások csökkentése, mert ezzel elkerülhetőnek tartják, hogy

a gazdasági migránsok kizárólag a jobb élet reményében Magyarországon terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet.

Ennek érdekében megszüntetnék az integrációs szerződés intézményét, valamint bizonyos támogatásokat. Így a nemzetközi védelemben részesítettek (menekültek, oltalmazottak) nem lennének jogosultak olyan juttatásokra, amelyek magyar állampolgárokat sem illetnek meg. A kormányrendeleteket módosító tervezet szerint hatályon kívül helyeznék a lakhatási, illetve a beiskolázási támogatást és sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem kapnának költőpénzt.

A tervezett törvénymódosítás szerint a menekültek, oltalmazottak a jelenlegi két hónap helyett csak egy hónapig lesznek jogosultak a befogadóállomáson tartózkodni, és ez alatt az idő alatt kell a magyarországi tartózkodásuk feltételeit megteremteniük. A tervezet indoklásában kitérnek arra is, hogy míg a menekültügyi őrizet elrendelésére eddig csak a dublini eljárás szerinti átvétel esetén volt lehetőség, a módosítással a dublini eljárás biztosítása érdekében, visszaadás esetén is őrizetbe lehet venni a külföldit.

A Belügyminisztérium arra is javaslatot tesz, hogy a jövőben a menekültügyi hatóság háromévente felülvizsgálja a menekültkénti elismerés feltételeinek fennállását, így a nemzetközi védelemre már nem szoruló személyeknél a jogállás visszavonható lenne. Szigorítanák a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésének szabályait is. Az indoklás szerint nagyszámú harmadik országbeli polgár használja fel visszaélésszerűen a tartózkodási engedély kérelmezését és az ahhoz kapcsolódó méltányossági eljárást arra, hogy a kiutasító döntés elrendelését vagy a korábban elrendelt kiutasítás végrehajtását akadályozza. A tárca ugyanakkor egyszerűsítené a nemzetgazdasági érdekből kiadható tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének lehetőségét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 27.
ByeAlex (Márta Alex) lép fel az Élj tisztán! elnevezésű drogellenes világnapi rendezvény gálakoncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015. június 26-án este.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.