Közélet

Fodor kizártnak tartja, hogy Orbán “besúgott volna bárkit”

Fodor-Gabor(1)(430x286)(1).jpg (fodor gábor, )
Fodor-Gabor(1)(430x286)(1).jpg (fodor gábor, )
A liberálisok elnöke Áder Jánosban is bízik.

Fodor Gábor a Mandinernek azt mondja, mostani pártjában is vannak, akik nála radikálisabbak a kormány megítélésében. Ifjúsági szervezetük tagjai – életkoruknál fogva – például markánsabban fogalmaznak, de a Kádár-rendszer össze sem hasonlítható a maival, mert akkor nem voltak választások, nem volt szólásszabadság.

Ha a véleményemet elmondtam, rögtön retorzió járt érte. Ma nem ez a helyzet. Az viszont igaz, hogy autoriter irányba fordult a kormányzás.

Az egykori Fidesz-alapító szerint Orbán Viktor is jobban tenné, ha óvatosabban kommunistázna, hiszen már 1992-ben, a párt pécsi kongresszusán azt mondta, szalonképessé vált az MSZP.

Demokrata párttá vált, kijött a politikai karanténból, elképzelhető koalíciós partner a Fidesz számára. Ezt Viktor mondta, csupán két évvel az első szabad választások után.

Fodor akkor ezt nagyon korainak tartotta, úgy gondolta, a Fidesznek az SZDSZ-nek kellene szorosabban együttműködnie, megakadályozandó, hogy visszatérjenek a szocialisták.

Viktor másképp látta. Számára mindenki ellenfél, az ellenfelet pedig ki kell ütni. Ez volt a mi politikai vitánk lényege, amely a ’93-mas kilépésünkhöz vezetett.

A Fideszből az SZDSZ-be átigazolt politikus tévedésnek nevezi, hogy a liberális szó általánosan lejáratódott. Szerinte nem is szitokszó, csak bizonyos körökben. A Magyar Liberális Párt támogatottságával akkor lenne elégedett, ha öt százalék fölött lenne, de a semmiből építkezve azt is komoly teljesítménynek tartja, amit eddig elértek. Nemzetközileg is vannak sikereik. Politikai közösségük a harmadik legerősebb erő Európában.

A liberális tehát nem szitokszó sem Európában, sem itthon.

A volt miniszter szerint az SZDSZ az ország érdekében kötött koalíciót az MSZP-vel. Az ország súlyos válságban volt, nemzetközi támogatásra, az adósságok átütemezésére volt szüksége. Egyértelmű volt, hogy egy egypárti MSZP-kormány képtelen megbirkózni a helyzettel. Szerinte a gond az volt, hogy félidőben nem léptek ki a koalícióból. Ő azt képviselte, hogy a Bokros-Surányi csomag sikere után hagyni kell a szocialistákat egyedül kormányozni. Az SZDSZ mélyrepülése abból következett, hogy ezt nem tették meg.

A felsőoktatási tandíjat ma is helyes elgondolásnak tartja. Elárulja, hogy az a Fidesz oktatási programjának is része volt. Ő vitte be a pártba Pokorni Zoltánt, aki ugyanúgy a szakértője volt, ahogy Balog Zoltán is. Együtt rakták össze a Fidesz oktatási programját, SZDSZ-es miniszterként ő részben azt valósította meg. Szerinte minisztersége eredményes volt, a nemzeti alaptantervet és az egy százalékos felajánlásokat ő vezette be, ő törölte el a felvételit a felsőoktatásban.

Előfelvételis katonaélményeit felidézve azt mondja, Orbán Viktort és Simicska Lajost is a zalaegerszegi laktanyában ismerte meg és elképzelhetetlennek tartja, hogy Orbán Simicskáról jelentett volna.

Elképesztő dolognak tartom, amit Lajos művelt. Tőle elég távol laktam a laktanyában, köszöntünk egymásnak, nagyjából ennyi volt a kapcsolatunk ott, Viktort viszont jobban ismertem már akkor is, a katonaság után pedig szobatársak és nagyon jó barátok lettünk. Elképzelhetetlennek tartom, hogy besúgott volna bárkit. Viktor egyszerűen nem az a természet. Politikailag ellentétes oldalon állunk, éppen az ő illiberális állama ellenében igyekszem megteremteni a liberális alternatívát, de Viktor vagány, bátor és becsületes ember volt katonakorában és az egyetemen is. Megpróbálták beszervezni, de hogy nem tudták, abban biztos vagyok. Nincsenek erről dokumentumaim, de ismerem az embert. Ennyi bőven elég.

Vele nem is próbálkoztak. Míg Orbán aktív volt a KISZ-ben, párttag is volt a családjában, az ő családja klerikális volt. Fodor gyerekként hittanra járt, elsőáldozó is volt. Istenben ma is hisz, de templomba nem jár. Ferenc pápa tevékenysége rendkívül rokonszenves neki, a magyar egyházé már kevésbé, bár Várszegi Asztrikot nagyra becsüli.

Orbánnal most már köszönnek egymásnak, néhány szót váltanak, ha összefutnak a folyosón. A Fideszből való kilépésük után sokáig köszönőviszonyban sem voltak, aztán a 2000-es évek elején megbeszélték, amit meg kellett. Fodor cáfolja, hogy az illiberális Orbán ellen célravezetőbb a Gyurcsány-féle keményebb stílus. Szerinte van létjogosultsága annak a politikai felfogásnak is, amely nem a gyűlöletre és az előítéletre épít, hanem szót szeretne érteni az ellenfelével.

Amely nem abból indul ki, hogy a politikai ellenfél olyan horda, amelynek tagjai ideiglenesen vannak csak szabadlábon és mindet le kellene csukni, lehetőleg még ma. (…) Vannak, akiket megrészegít a hatalom és a pénz, de sok a rendes ember is, csak más politikai értékrendet vallanak, mint mi. A rendszerszintű problémák az igazán érdekesek, hiszen mást gondolunk az alkotmányosságról, a demokráciáról, a piacgazdaságról és az euroatlanti viszonyról.

Ő azt vallja, egy liberális ne abból induljon ki, hogy a másik szemét gazember, aki rosszat akar; hanem abból, hogy jót akar ő is, csak rosszul, téved. Hisz abban, hogy ennek a gondolatnak van annyi támogatója, amennyi a parlamenti küszöb megugrásához szükséges. Az interjúban Fodor jelzi, nem vágyna G. Fodor ismertségére. Visszaidézi azt is, hogy a kilencvenes évek második felében levelet kapott egy bizonyos Fodor Gábortól.

Politológusként mutatkozott be. Azért írt, hogy mivel mindkettőnket ugyanúgy hívják, jó volna, ha tennék valamit a nevem elé. Hogy meg lehessen különböztetni minket.

Nevetve olvasta és azt válaszolta, hogy ezzel inkább ő foglalkozzon, majd néhány év múlva látta szerepelni a politológust, G. Fodor Gábort

Nem fáj neki, hogy akikkel kezdett, úgymond lehagyták, hiszen Áder, Kövér, Orbán közjogi méltóságok, ő meg “csak” egy kis pártot vezet. Annak idején egyikük sem tudta, ezzel töltik életüket. Viktor akkoriban kamerába mondta, hogy tanítani szeretne az egyetemen. Fodor volt az első, aki azt mondta, hogy Orbánból miniszterelnök lesz, mert elképesztő érzéke volt a politikához, de nem lett volna jó, ha alkotmányjogot tanít. Szerinte pályája azért alakult küzdelmesebben, mert az elveit választotta, nem a tutit. Abban is bízik, hogy az MNB-törvényt Áder János államfő nem írja alá, hiszen az botrányos, arcpirító.

Amit a nemzeti bank az alapítványaival művel, felháborító. Festményvásárlás, ingatlan- és borkereskedés? Közpénzből?

Szerinte nem bölcs dolog Áder húgára bízni a KLIK vezetését, ügyelni kellene rá, hogy ilyen magas, bizalmi pozícióba ne kerüljenek a kormánypárt vezetőinek, közjogi méltóságoknak a rokonai. Nem az államfő húgával, felkészültségével van gondja, hanem az elvvel. Handó Tündét kiváló munkajogászként tartotta, de nem szerencsés, ha egy befolyásos Fidesz-vezető, Szájer József felesége a független bírói testület vezetője. Szerinte a köztársasági elnök más politikai arculatot épít magának, mint a Fidesz-kormány, ezért reményei szerint nem írja alá az asztalán heverő botrányos törvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik