Közélet

Az MNB a közvagyont gyarapította az Eiffel Palace-szal

Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)
Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)
Mindenki nyugtat a jegybank, normális cégtől, normális áron vett luxusirodaházat. A cég hátterét ugyanakkor nem tisztázták teljesen.

A Jobbik erősen tiltakozott a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságában ülő párttagjukon, Nyikos Lászlón keresztül az ellen, hogy az MNB megvette az Eiffel Palace irodaházat. Szerintük egy offshore hátterű cégtől vásárolt az MNB, ráadásul az eladó cég különösen jól járt az ügylettel. Szerintük lehet hogy nem történt jogszabályi értelemben szabálytalanság, de erkölcsileg megkérdőjelezhetp a tranzakció.

A vádakra szombat délután az MNB is reagált. A bank közleményében azt írja, minden szabályt betartottak és megvétel előtt alaposan felmérték az ingatlan értékét. Erre a KPMG könyvvizsgáló céget kérték fel, ami a nemzetközi sztenderdek alapján készítette el szakvéleményét. A módszerről ezt írják:

Az elkészült értékmeghatározás hozamszámításon alapult, tekintettel arra, hogy egyrészt a piaci összehasonlító adatokon alapuló módszer a megvásárolt ingatlan egyedi jellege folytán nem volt alkalmazható, másrészt az ingatlan 70 % körüli arányban, több mint tíz éves időtartamú bérleti szerződések alapján hasznosított, ezért hozamszámítás alapján lehetett az ingatlan értékét meghatározni.

Szerintük ez alapján tisztességesnek mondható a vételár. A cég hátteréről már nem írnak ilyen sokat, szerintük a tulajdonosi háttere rendezett, ingatlanpiaci befektetők a tulajok, na meg a Eiffel Palace Kft. ügyvezetője. Amúgy magas színvonalú irodaházat akartak venni, ráadásul külföldi befektetők is érdeklődtek iránta, mégis magyar tulajdonú maradt, “gyarapítva ezzel az MNB által kezelt közvagyont.”

Az irodaházba költözött az MNB Szanálási Igazgatósága, a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt., a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. és a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. is.. A ház értéke mintegy 6 százalékot emelkedett tavalyhoz képest – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik