Közélet

Felnőtté vált a magyar légierő

Európaiak tízmillióit védi a magyar légierő, ami pár éven belül visszatérhet a balti államok légterébe. Erről a Gripenek szülinapján beszélt egy államtitkárunk.

A balti országok és Szlovénia légtérvédelmének egyidejű ellátásával a Magyar Légierő négy hónapon át több tízmillió európai polgár biztonságát szavatolta – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a JAS-39 Gripen típusú vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulójára rendezett ünnepségen, a kecskeméti repülőbázison.

Vargha Tamás kiemelte, az évforduló egyúttal a Magyar Légierő ünnepe és tiszteletadás a pilóták szolgálata előtt, akik nemcsak itthon, hanem a missziókon, külföldön is elismerést, megbecsülést vívtak ki. Az elmúlt négy hónapban Magyarország egyidejűleg vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, valamint gondoskodott Szlovénia légterének ellenőrzéséről.

Micsoda technika!

Hozzátette, légierőnk felkészültsége, a légi utántöltés képessége, az éjjellátó készülékek használata, valamint a 2015-ben szerzett és a V4-ek által az EU-harccsoportba felajánlott közvetlen légi támogatási képesség – close air support – európai polgárok tízmilliói számára jelent nagyobb biztonságot.

Ezzel beléptünk azon NATO-tagországok sorába, amik képesek a légierejüket határaikon túl is alkalmazni – jelentette ki a parlamenti államtitkár. Hozzátette, a balti országok 2019-ben újabb négy hónapon át számítanak hasonló szerepvállalásunkra. Vargha szólt arról is, hogy az első öt Gripen 2006. márciusi érkezése óta a Magyar Légierő szerepe megváltozott: a katonák felkészültségének, elhivatottságának, a korszerű haditechnikai eszközöknek köszönhetően a társadalom megbecsült szervezetévé, a nemzet egységének szimbólumává vált. A kecskeméti bázis jövőjének biztosítéka abban rejlik, hogy a pilóták itt “nemcsak tudásukkal, de szívükkel is szolgálnak”.

Nem csak pár darab vas

Az eseményen Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok arról beszélt, hogy a Gripen vadászgépekkel nemcsak egy “darab vasat”, hanem az üzemeltetéshez szükséges és az elmúlt évtized légi szerepvállalásaiban elért sikerekhez elengedhetetlen mentalitást is vásárolt és kapott Svédországtól a Magyar Honvédség.

A Gripen-flotta és a működtetésére kiképzett 35 pilóta és 145 technikus minden tekintetben alkalmas 21. századi feladatok végrehajtására. Közölte, a gépek csaknem 14 ezer órát repültek, mintegy száz gyakorlaton vettek részt, több tucatnyi ország repülőnapjain tartottak bemutatót 2006 óta. Egy korszak azonban most lezárul a korábban tizenhat, mára kéttagúra csökkent svéd támogató csoport megszűnésével. Bár a magyar Gripen-flotta és a kecskeméti bázis ezzel “felnőtté válik”, a gyár a jövőben “sem engedi el magyar partnerei kezét” – írja az MTI.

Arról nem beszéltek, hogy tavaly két Gripen is balesetet szenvedett, az egyik ráadásul totálkárosra tört Csehországban. A pótlásról már intézkedett a honvédség, és a légierő hírneve se csorbult szerencsére nagyot: a cseh légierő szeretne a magyarral közös missziókban részt venni, pl. a szintén NATO-tag Izland légvédelmében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik