Közélet

Felnőtté vált a magyar légierő

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 14:30

Európaiak tízmillióit védi a magyar légierő, ami pár éven belül visszatérhet a balti államok légterébe. Erről a Gripenek szülinapján beszélt egy államtitkárunk.
Korábban a témában:

A balti országok és Szlovénia légtérvédelmének egyidejű ellátásával a Magyar Légierő négy hónapon át több tízmillió európai polgár biztonságát szavatolta – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a JAS-39 Gripen típusú vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulójára rendezett ünnepségen, a kecskeméti repülőbázison.

Vargha Tamás kiemelte, az évforduló egyúttal a Magyar Légierő ünnepe és tiszteletadás a pilóták szolgálata előtt, akik nemcsak itthon, hanem a missziókon, külföldön is elismerést, megbecsülést vívtak ki. Az elmúlt négy hónapban Magyarország egyidejűleg vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, valamint gondoskodott Szlovénia légterének ellenőrzéséről.

Micsoda technika!

Hozzátette, légierőnk felkészültsége, a légi utántöltés képessége, az éjjellátó készülékek használata, valamint a 2015-ben szerzett és a V4-ek által az EU-harccsoportba felajánlott közvetlen légi támogatási képesség – close air support – európai polgárok tízmilliói számára jelent nagyobb biztonságot.

Ezzel beléptünk azon NATO-tagországok sorába, amik képesek a légierejüket határaikon túl is alkalmazni – jelentette ki a parlamenti államtitkár. Hozzátette, a balti országok 2019-ben újabb négy hónapon át számítanak hasonló szerepvállalásunkra. Vargha szólt arról is, hogy az első öt Gripen 2006. márciusi érkezése óta a Magyar Légierő szerepe megváltozott: a katonák felkészültségének, elhivatottságának, a korszerű haditechnikai eszközöknek köszönhetően a társadalom megbecsült szervezetévé, a nemzet egységének szimbólumává vált. A kecskeméti bázis jövőjének biztosítéka abban rejlik, hogy a pilóták itt “nemcsak tudásukkal, de szívükkel is szolgálnak”.

Nem csak pár darab vas

Az eseményen Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok arról beszélt, hogy a Gripen vadászgépekkel nemcsak egy “darab vasat”, hanem az üzemeltetéshez szükséges és az elmúlt évtized légi szerepvállalásaiban elért sikerekhez elengedhetetlen mentalitást is vásárolt és kapott Svédországtól a Magyar Honvédség.

A Gripen-flotta és a működtetésére kiképzett 35 pilóta és 145 technikus minden tekintetben alkalmas 21. századi feladatok végrehajtására. Közölte, a gépek csaknem 14 ezer órát repültek, mintegy száz gyakorlaton vettek részt, több tucatnyi ország repülőnapjain tartottak bemutatót 2006 óta. Egy korszak azonban most lezárul a korábban tizenhat, mára kéttagúra csökkent svéd támogató csoport megszűnésével. Bár a magyar Gripen-flotta és a kecskeméti bázis ezzel “felnőtté válik”, a gyár a jövőben “sem engedi el magyar partnerei kezét” – írja az MTI.

Arról nem beszéltek, hogy tavaly két Gripen is balesetet szenvedett, az egyik ráadásul totálkárosra tört Csehországban. A pótlásról már intézkedett a honvédség, és a légierő hírneve se csorbult szerencsére nagyot: a cseh légierő szeretne a magyarral közös missziókban részt venni, pl. a szintén NATO-tag Izland légvédelmében.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.