Közélet

Tombol a belvíz, apad az árvíz

Belviz(1)(960x640)(1).jpg (árvíz, belvíz)
Belviz(1)(960x640)(1).jpg (árvíz, belvíz)
A folyók mentén nem kell már aggódni, a talaj viszont nem tud több esőt elnyelni, ezért a belvíz minden egyes zuhéval nőhet.

A várható további esőzések miatt a belvízi helyzet egyelőre nem fog javulni, az árhullámok viszont levonulóban vannak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Siklós Gabriella elmondta, a belvízi elöntés nagysága nem változott, országszerte 73 ezer hektárnyi terület van víz alatt. A következő 5-6 napban még mintegy 15-20 milliméter csapadék várható, a talaj pedig nagyon telített, nem tudja befogadni a csapadékot.

Az országban január 6. óta tart a belvízi védekezés. Ez idő alatt csaknem 200 millió köbméter vizet szivattyúztak át a csatornákba – tette hozzá a szóvivő, megjegyezve, ez nagyjából ötszöröse a Velencei-tó vizének.

Országszerte csaknem 1300 kilométeren van árvízi készültség. Nagyrészt elsőfokú, néhány kisebb szakaszon másodfokú a készültség. Siklós azt mondta, az árhullámok levonulóban vannak. A jelzések szerint a vízgyűjtő területeken nem várható jelentős csapadék. A nagy folyókon, a Dunán és a Tiszán nem várnak szintemelkedést – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik