Közélet

Titokban adták el az MKB képeit Matolcsy alapítványainak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 07:56

Ismeretlen áron szerezték meg az MKB festménygyűjteményeinek legértékesebb részét Matolcsy alapítványai.

A HVG legfrissebb számában arról ír, hogy az államosított MKB hirtelen eladta festménygyűjteményét, de annyira titokban, hogy arról még a legnagyobb galériák sem tudtak.

Ettől függetlenül az eladást árverésnek hívták, a Nagyházi Galériában tartották. A hetilap megkeresését azonban elutasították, azzal, hogy az eseményt a bank szervezte. Ők intézték azt is, hogy a lap szerint csak a Matolcsyék alapítványait hívhatták el.

A képek között megtalálható:

  • Barabás Miklós – Egy utazó cigánycsalád Erdélyben
  • Székely Bertalan – Csónakázó szerelmesek
  • De ott voltak Benczúr, Rippl-Rónai és Mednyánszky képei is, a becsült érték körülbelül egymilliárd forint.

A gyűjtemény kurátora elismerte, hogy csak a Matolcsy-féle alapítványok jöttek el az árverésre, de a részletekért Gerhardt Ferenc MNB-alelnökhöz igazította az újságírókat, ő a 30 milliárdos “Értéktár” programjának a vezetője, aminek keretében műkincseket vesznek Matolcsyék.

De ő sem árult el semmit, az MKB is későbbre ígért választ. A bank vezetője egyébként az a Balog Ádám, aki Matolcsy bizalmasa, korábbi beosztottja.

Frissítés, 10:07

Cikkünk megjelenése után levelet küldött szerkesztőségünkbe az MKB. Azt írják, az MKB Bank nem értékesítette műgyűjteményének egyetlen darabját sem: hamis állítások jelentek meg a HVG cikkében.

Teljes mértékben hamis és félrevezető a HVG ma megjelent cikke, mivel az MKB Bank nem adta el gyűjteményének kiemelt darabjait, mi több: egyetlen műalkotástól sem vált meg.
Az MKB egy zártkörű meghívásos versenytárgyalást tartott, ami a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról. A hivatkozott versenytárgyaláson egyetlen műtárgy értékesítésére sem került sor.
Az MKB Bank továbbra is feladatának tekinti, hogy negyedszázados gyűjtőmunkájának eredményét közkinccsé tegye: a célja változatlanul az, hogy magángyűjteményéből közgyűjtemény váljon, melyhez minden esetben külső szakértői segítséget kér.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 19.
Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója nyilatkozik az intézmény elõtt tartott demonstráció idején, 2016. február 19-én. A szolidaritási akciónak nevezett tüntetés résztvevõi azért tiltakoztak, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetõje számos dokumentumot kért be Pukli Istvántól, miután az általa vezetett gimnázium tanárai csatlakoztak a februári pedagógustüntetéshez.
MTI Fotó: Bruzák NoémiPukli István: Félni kezdett a hatalom, erő van bennünk
Szolnok, 2016. január 27.
A Szolnoki Főiskola B épületének egyik műszaki oktatóterme 2016. január 27-én. A B épület közel másfél milliárd forintból, eszközfejlesztéssel együtt megvalósult felújítása a Szolnoki Főiskola műszaki képzéseihez teremtett korszerű feltételeket.
MTI Fotó: Bugány JánosBazi nagy iskolai központosításba kezdett az FM