Közélet

Orbán saját csapdájában, de Gyurcsány kihúzhatja

A Heti Válasz elemzőpárosa szerint a baloldal salgótarjáni győzelme nem meglepetés. A Fidesz jó eséllyel verhető, ha a centrális erőtér nem működik, a kormánykritikus szavazókat nem osztja ketté a bal-jobb törésvonal és többségük beáll az egyik ellenzéki jelölt mögé – mondja Mráz Ágoston Sámuel. Az országosan toronymagasan vezető Fidesz dominanciájának megtöréséhez azonban ez kevés lesz.

Ezt Török Gábor sem vitatja. Szerinte az azonban figyelmeztető jel, hogy több a „nemfideszes” szavazó, mint a fideszes, ha felerősödik a protesthangulat és van esélyes ellenzéki jelölt, akkor az elégedetlen választók az ellenzéki pártok összefogása nélkül is létrehozhatnak egy „nemfideszes” összefogást.

Mráz szerint ez egy országos választáson elképzelhetetlen lenne. Sem a baloldal, sem a Jobbik nem tudná hitelességvesztés nélkül felosztani egymás között az egyéni választókerületeket. Azt ugyanakkor ő is elismeri, hogy a Fidesz relatív többséggel csak ebben a jelenlegi háromosztatú politikai térben tud nyerni.

Az elemzőpáros abban is egyetért, hogy a kopaszok népszavazási akciója erősíthette a salgótarjáni protesthangulatot. Mindketten botrányosnak, szégyenteljesnek nevezik a történteket.

Török úgy látja, a menekültkérdés egyre kevésbé érdekli az embereket, pedig a kormányfő a migráció elleni küzdelemre tett fel mindent.

„Egyre inkább az európai színtérre összpontosít, a szorosan vett belpolitikában – a gazdasági mutatók dicséretes rendbetételén túl – nincs egy nagy, az egész cikluson átívelő terv, célkitűzés.”

Szerinte a korábban ígért reformok elmaradtak.

„A magyar reformok működnek!” – árnyalja a képet Mráz, aki Orbán-évértékelőt idéz, mondván már túl is vagyunk rajtuk. Később kiderül, csak viccelt, amikor Török a kórházak állapotára figyelmezteti. Komolyra fordítja a szót, szerinte a menekültügy nem oldódott meg, és a Fidesz azt könnyedén napirenden tarthatja, veszélynek állíthatja be.

Török szerint ez lehet egy terv, de nagyon veszélyes.

„Ha a magyar hétköznapokban újra feltűnnének a migránsok – és mindegy, hogy a kvóta miatt jönnek ide vagy valahogy sikerül átjutniuk a határzáron –, az azt jelentené, hogy Orbán Viktor hiába építtetett kerítést és hiába hadakozott Brüsszellel, vereséget szenvedett. Ha viszont nem tűnnek fel, mert elkerülnek minket, akkor hogy fogja a miniszterelnök melegen tartani a menekülttémát, amely segített neki visszaszerezni régi támogatottságát.”

Szerinte a kötelező kvóta ügyében kezdeményezett népszavazás az NVI-nél történtek másnapján jó ötletnek tűnhetett, de a végeredmény erősen kétségesnek tűnik.

Azt Mráz is elismeri, hogy kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a kezdeményezés sikeres legyen, de ő azt hiszi, hogy a Fidesz számíthat Gyurcsányra. A DK elnöke hozni fogja szokott formáját, a rá jellemző vehemenciával fog kampányolni a kvóta mellett, amivel újabb szívességet tehet a jobboldal mozgósítási felelőseinek.  További részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik