chikán attila (Array)
Közélet

Orbán régi embere drámai jövőt jósol a csókosok és a csokosok miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 03. 11:54

Semmi köze a valósághoz annak, hogy „a magyar reformok működnek” és „Magyarország jól teljesít”.

Chikán Attila szerint a kormányzati propaganda hamis összbenyomást kelt azzal, hogy elhallgatja a rossz eredményeket, a jókat kiemeli. Az ország egyáltalán nem teljesít jól. A 168 Óra riporterének, Kardos Ernőnek azt mondja, vannak kedvező makrogazdasági mutatók. Ezekért drágán megfizettünk, a gazdaság működése fokozza a társadalmi feszültségeket, és adatok sora igazolja, hogy felzárkózás helyett egyre jobban lemaradunk a fejlett országoktól. Szerinte rosszul teljesítő struktúrába pénzt önteni a legnagyobb hiba. Az oktatás központosítása kifejezetten ártalmas, nem megoldja, hanem újratermeli a rendszer problémáit. A felsőoktatás átszervezése sem zökkenőmentes.

Nagyon sok intézményben elkeserítőek az állapotok, az emberek rosszkedvűek, reménytelenek.

Az oktatási rendszer átalakítása nélkül tovább nőhet a lemaradás – teszi hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség-kutató Központjának igazgatója. Lesújtó számokat idéz.

Magyarország 2001-ben a Világgazdasági Fórum tekintélyes versenyképességi rangsorában 140 ország közül még a 29. helyen állt, mára viszont a 60. helyre szorult. De még ennél is többet mond, hogy a csatlakozó volt szocialista országok közül mi voltunk a legjobbak, mára pedig a sereghajtók közé tartozunk a régióban. Gazdaságunkat nem fenyegeti közvetlenül valamiféle összeomlás, de a folyamatos lecsúszás annál inkább.

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint ezért nem csak a mostani hatalom a felelős. Azért viszont már annál inkább, hogy társadalompolitikájában súlytalanul kezeli a gazdaságfejlesztés követelményeit. Az uniós pénzek felhasználásának hatékonysága csekély.

Ennek egyik oka a korrupció, de az is nagyon fontos, hogy a magyar termelékenység rendkívül alacsony. Az „átlag magyar” azonos idő alatt feleannyi nemzeti jövedelmet állít elő, mint egy nyugat-európai, az amerikai teljesítményeknek pedig csak 43 százalékát érjük el. Ez borzasztóan kevés.

Szerinte ez nem az egyes emberek „bűne”, a magyar is képes ausztriai szinten dolgozni, csak nálunk az intézményi és kapcsolati rendszer miatt az egyéni teljesítmények nem adódnak össze. Az ország teljesítményét főleg a korrupció bénítja meg, a nemzetgazdaság kiemelt pontjain olyan erős a hatása, hogy minden mást meghatároz. Ahol az előrejutás feltétele nem a teljesítmény, hanem kapcsolatrendszer és a kenőpénz, ott eluralkodik a bizalomhiány.

Fordulhattunk volna jobb útra is, ha a céljai érdekében a politika nem használná a korrupciót.

Chikán Attila szerint száz év múlva talán nem lesz érdekes, ki hogyan gazdagodott meg, de ma még fel kell tenni a kérdést, mert csak azok képesek az ország fejlődését szolgálni, akik versenyfeltételek között emelkednek ki, szereznek vagyont. Sporthasonlattal él.

Az a futó, aki hazai pályán a 100 méteres versenyben rendre húsz méter előnnyel indul, a nemzetközi mezőnyben aligha javít világcsúcsot. Az emberek lassan már hozzászoknak, hogy rendre ugyanazok a kormányközeli vállalkozók nyerik el a jövedelmező állami megbízások aránytalanul nagy részét, és sok helyütt már közmunkát sem lehet kapni, ha valaki nincs jóban a polgármesterrel. Ez a megszokás mérhetetlen erkölcsi károkat okoz, rombolja, szétzilálja a társadalmat.

A volt miniszter szerint az általa is képviselt Eötvös József Csoportnak nincs se politikai célja, se súlya. Csak bizonyos kérdésekre akarják felhívni a figyelmet, de nincs olyan illúziójuk, hogy kritikájukat a harmadik Orbán-kormányban bárki komolyan venné, miután ma a kelleténél jobban alá van minden rendelve a politikának. Az oktatásnak, az egészségügynek, a kultúrának vagy a gazdaságnak is vannak olyan önálló törvényszerűségei, amelyek figyelmen kívül hagyása nagyon súlyos következményekkel jár. Példaként hozza a csokot.

Ha például a kormány beindít egy lakástámogatási rendszert, akkor gondoskodnia kell arról, hogy miből finanszírozza. (…) Ha a gazdasági növekedés nem termeli meg az ehhez szükséges pénzt, de a költségvetés egyensúlyát tartani akarjuk, akkor ebből inkább előbb, mint utóbb komoly probléma lesz.

Ezt a kockázatot a kormány is ismeri, de nem tartja fontosnak, ma sem a gazdaság fellendítése a cél, hanem a saját bázis erősítése, a következő választás megnyerése. A pártok világszerte csinálják ezt, abban van csak különbség, hol milyen árat fizet ezért a társadalom. Chikán Attila úgy véli, ez az ár Magyarországon igen magas.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.