Közélet

Jön valami a Klik után, megszűnhet a centralizált irányítás

Az oktatásért felelős államtitkár szerint július 1-jétől egy másik szervezet létrehozására tesznek javaslatot, más lesz a finanszírozás és a költségvetés is.

Palkovics László a Figyelőnek adott interjújában kitért a Klik új vezetőjére, Áder János húgára is. Pölöskei Gábornéról elmondta, nem hagyja ott a kancellári posztját, a két feladatot párhuzamosan látja majd el. „A pécsi egyetem 2014 júniusában még 5 milliárdos hiánnyal küzdött, most mindössze 800 millió forintos az adóssága”, méltatta Pölöskeinét Palkovics.

A Klikről:

  • július 1-jétől egy másik szervezet létrehozására tesznek javaslatot, más lesz a finanszírozás és a költségvetés is,
  • a Klik elnöke nem kap új jogköröket,
  • pénzhiány nem lesz, a kormány biztosítja a forrásokat,
  • nem érdemes Palkovics szerint arról vitázni, jó-e az állami fenntartás, mert az önkormányzatok nem tudták ellátni a feladataikat.

Lebontanák a Kliket és jön a megyei irányítás?

Az államtitkár szerint nem lesz bontás.

Több fajta opció létezik a fenntartói munkacsoportban, ezeket dolgozzuk ki. A megyei szint logikus lenne, mivel akkor az a közigazgatási rendszerhez illeszkedne. Viszont meg kell nézni magát a munkafolyamatot, hogy milyen rendszer kiépítését igényli. Valószínűleg szét kell választani a szakmai irányítást és a gazdálkodás kezelését. Azt gondolom, a megye túlságosan távol lenne egy kis falutól. De ez a kérdés még nem eldöntött.

A július 1-jét követő rendszerről annyit mondott még Palkovics, hogy megszűnik nagy valószínűséggel a centralizált irányítás és egy iskolák felé szolgáltatóként fellépő rendszer lép a helyébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik