Közélet

Izland légterét felügyelheti a magyar légierő a csehekkel

Gripen(960x640).jpg (Array)
Gripen(960x640).jpg (Array)
A csehek egy ideje a magyaroknál puhatolóztak a közös munka miatt, de a magyar Gripenek tavalyi balesetei hátráltatták a megállapodást. Ha összejön, az óceán felett szállhat a magyar vadászgép.

Közös légi egységet hozna létre Magyarországgal a szintén svéd Gripenekkel rendelkező cseh légierő – írja a Prague Monitor a Lidové Novinyre hivatkozva. Korábban a szlovákokkal akartak így közösködni, de Szlovákia végül lefújta a saját Gripenjei lízingelését, inkább a meglévő MiG-29-eseket szervizelgeti tovább.

Sok millió cseh korona spórolást jelentene, ha együttműködne a magyar és a cseh légierő a lap szerint. Tapasztalat már van, tavaly májusban sok órát repültek együtt a magyar és cseh pilóták a čáslavi légibázis körül (ekkor szenvedett balesetet az egyik magyar gép is).

Érdekes értesülés, hogy arról tárgyal a magyar és cseh légierő, hogy a szintén NATO-tag, de légierővel nem rendelkező Izland légterét együtt felügyeljék majd. Szerintük a magyarok jól járnának ezzel, hiszen költséget spórolnának és a pilóták olyan körülmények között repülhetnének (sarkvidék és óceán), amik között még sosem. Ebben az esetben csak két gépet és 30 fős személyzetet kéne országonként küldeni.

A lap is megjegyzi, az egyik bökkenő az, hogy a magyar Gripenek közül kettő is balesetet szenvedett tavaly, bár a 14 vadászgépből 12 aktív, harcra fogható. Azt is írják, Budapest egyre több közös NATO-misszióban vesz részt, pár éve a szlovén, nemrég pedig a balti légteret felügyelték. Pár héten belül eredményre vezethetnek a tárgyalások, de a csehek még a szlovák részvételt se vetették el teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik