Szolnok, 2016. január 27.
A Szolnoki Főiskola B épületének egyik műszaki oktatóterme 2016. január 27-én. A B épület közel másfél milliárd forintból, eszközfejlesztéssel együtt megvalósult felújítása a Szolnoki Főiskola műszaki képzéseihez teremtett korszerű feltételeket.
MTI Fotó: Bugány János
Közélet

Bazi nagy iskolai központosításba kezdett az FM

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 07:43

Miközben már a Klik decentralizálásáról beszélnek a kormány tagjai is, a földművelésügy alá tartozó iskoláknál csak most rottyantják be az ellenkező irányú folyamatot.
Korábban a témában:

Sikeresen működő iskolákat kezdett el összevonni a közoktatás felett basáskodó Klik, hogy a veszteséges iskolák mínuszát kipofozza kissé – írja a 444. Balog Zoltán emberi erőforrási miniszter korábban még arról beszélt, hogy decentralizálni kell a Kliket, több lábon kell állni. Idézik Palkovics László közoktatási államtitkárt:

Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól, (…) Az sem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amik segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények.

Fontos még a jelenlegi cikk szempontjából, hogy sok iskolát nem a Klik tart fenn, a szakközépiskolák és szakiskolák egy része két minisztériumhoz, a nemzetgazdaságihoz és a földművelésügyihez került. Az FM alá került 60 intézmény mostanáig önálló maradhatott. A változás szele ide is elért, szakképző központokba szervezi a tárca az iskolákat. Tíz központba kerülnek be hatosával-hetesével a 444 szerint. Megkérdezte a lap az FM-et is, ami robotszerű választ adott:

Az átszervezés legfontosabb alapelvei: a tagintézmények legnagyobb fokú szakmai és gazdálkodási önállóságának biztosítása; a bevétel- érdekeltség megtartása; az intézmények közötti együttműködés kiszélesítése.

Az FM amúgy azzal indokol, hogy az államháztartási törvényt tartják csak be, ami szerint a kisebb intézményeket a nagyobbakba kell szervezni. Az érintett iskolák tanárai szerint amúgy megszűnik az önálló gazdálkodásuk, egy főigazgató fog irányítani 6-7 intézményt. Szerintük pénzt fognak kivonni a rendszerből, elszedik az iskolák eddigi bevételeit. Az FM amúgy állítja, nem tartja indokoltnak intézményfenntartó központ létrehozását, pedig épp valami hasonlót csinálnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.