Közélet

Nincs nyoma az Orbán által emlegetett százezer ukrajnai menekültnek

A két éve kirobbant ukrán-orosz konfliktus óta összesen 15 ezer új magyarországi lakcímet jegyeztek be.

Lengyelországból a milliót közelíti az Ukrajnából odamentek száma, és Magyarországon is elhagytuk már az ötvenet, és közeledünk a százezerhez – ezt Orbán Viktor mondta február 19-én egy brüsszeli sajtótájékoztatón. A miniszterelnök a német Bildnek adott interjúban is arról beszélt, hogy Magyarországra majdnem százezer menekült érkezett Ukrajnából.

Az elhangzottak kapcsán a 444 több állami szervet is megkeresett, de sehol nem akadtak az ukrajnai menekültek nyomára. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt közölte: 50-80 ezer ukrán állampolgár érkezhetett hazánkba, „akik az ottani kaotikus viszonyok miatt hagyták el az országot, Magyarországon azonban nincsenek hivatalosan nyilvántartva például menekültként”.

A portál ugyanakkor annak is utánanézett, hogy a hivatalos statisztikák szerint a 2014 márciusában kirobbant ukrán-orosz konfliktus eddig eltelt ideje alatt összesen mintegy 15 ezer új magyarországi lakcímet jegyeztek be. Ebben minden ideköltöző külföldi benne van.

Írásos nyoma nincs annak, hogy a kormányzati állításoknak megfelelően közel százezer ember érkezett volna hazánkba.

Korábban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter állította, hogy befogadtunk ezer keleti keresztény családot, akiket közel-keleti otthonukban üldöztek, de ez a statisztikákban sem jelent meg, és a magyarországi kopt egyház vezetője sem tudott róluk. Akkor azzal védekezett a kormány, hogy az ő védelmükben titkolózott, és a családok már továbbutaztak más uniós országokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik