Közélet

Mesterházy nem tart Gyurcsány aknamunkájától

A volt MSZP-elnök szerint az új pártoknak is bőven van gondolkodnivalójuk, hogy miért nem tudnak áttörést elérni.

Mesterházy Attila biztos abban, hogy 2018-ban nem fogja az MSZP listáját vezetni az országgyűlési választáson – erről a volt pártelnök a Reflektornak adott interjúban beszélt.

A politikus elmondta: Gyurcsány Ferenc 2011-es kilépése után pártelnökként azért kezdte megújítani az MSZP-t, mert hitte, hogy a kitörési pont abban van számukra, ha változnak, és ezt demonstrálják is. Az átalakítási folyamat sok konfliktussal járt és sokan negatívan élték azt meg belülről. Úgy vélte, ennek a folyamatnak egyfajta külső „hitelesítője” lehetett volna az LMP, ha egy esetleges együttműködés során az LMP-vel közös térfélre kerülnek először ügyek, majd program és értékek mentén. Az LMP szakítása után szerinte megváltozott a közhangulat és az MSZP körüli holdudvar egyértelmű elvárása volt a teljes baloldali összefogás. A volt pártelnök nem tartja hibának, hogy 2014-ben bevette Gyurcsány Ferencet. 4-5 hónappal előtte már látta, hogy az összefogás elbukja az országgyűlési választásokat.

Azt, hogy nem tudtak új pártok áttörést elérni az elmúlt években, nem az MSZP hibájának tartja. Úgy véli: az új pártoknak is bőven van gondolkodnivalójuk, hogy miért nem tudják magukhoz vonzani a szavazók tömegeit annak ellenére, hogy ők nem voltak kormányon, nem kötődik nevükhöz se botrány, se rossz kormányzati döntés, sőt, szinte csak új arcokkal jelenítik meg elképzeléseiket.

Az előválasztást az MSZP alapvető érdekének tartja, hiszen azoknak a pártoknak van előnye, amelyek országos lefedettséggel rendelkeznek. Valós veszélynek tartja, hogy a Fidesz, de akár a Jobbik is „meghekkelheti” az előválasztást. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc aknakmunkájától nem tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik