AppleMark
Közélet

Elismerte a helyettes államtitkár, hogy nincs elég orvos

24.hu
24.hu

2016. 03. 02. 17:00

Az elfekvők úgy kerülnének ki az egészségügyi ellátórendszerből, hogy a pénz maradna.

Elismerte az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, hogy „nincs és nem is lesz” elég orvos az egészségügy fenntartására. Beneda Attila a Magyar Kórházszövetség kongresszusán azt mondta: a humánerőforrás-krízis a teljes magyar egészségügyi ágazatra jellemző.

A politikus szerint az alapellátásban az üres praxisok jelentik a legnagyobb problémát, a háziorvosi ellátás területén 5-10 éven belül bizonyosan komoly orvoshiány lesz. Egyetlen megoldásnak a szakdolgozói réteg képzését nevezte. Az alaphelyzetben egy háziorvost és egy asszisztenst magukban foglaló praxisokat szeretnék legalább két szakképzett munkaerővel feltölteni – mondta. Az az elképzelés, hogy a felesleges szakellátási kapacitásokból átáramlanak orvosok az alapellátásba, csak kis mértékben valósult meg, mert az érintettek inkább nyugdíjba vagy külföldre mentek.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár azt javasolta: kerüljenek ki a szakellátásból azok az ellátási formák, melyek a szociális ágazathoz tartoznak. Az első ez irányú lépést idén júliusban tennék meg. Az elfekvők kapacitásainak átadását úgy tervezik, hogy a szakellátásban jelenleg erre fordított pénz az egészségügyi ágazaton belül maradjon – hangzott el. (HVG.hu)

Kommentek

egyetemista(960x640)(1).jpg (Array)Megújítanák a felsőoktatást is: itt az Oktatói Hálózat 5 pontja
erdogan (Array)Erdogan jön, de minaret nem épül Szigetváron