Közélet

A Szépművészeti végül ingyen kiadja a közérdekű adatokat

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 02. 08:04

600 ezer forintról indultak, volt 420 ezer is. Pedig nem is licitről van szó, hanem közérdekű adatokról.

Miután kiderült, hogy a Szépművészeti havi 15 ezer forintért festményeket kölcsönzött, az oknyomozó portál közérdekű adatigényléssel fordult a múzeumhoz. Azt szerette volna például megtudni, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kinek kölcsönzött műtárgyakat, kinek adta bérbe termeit, kitől vett valamit 5 millió forintnál drágábban.

A közérdekű adatokért a Baán László vezette intézmény pénzt kér, mivel szerinte nagyon sok munkával jár. A kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becslései szerint elérheti a 60-80 munkaórát is. Az intézmény a munkaidőt felszorozva az átlagos múzeumi illetménnyel (1500 Ft/óra költségtérítés mellett), összesen 450.000-600.000 forintért teljesítené az adatszolgáltatást.

Most kiderült, hogy egy fillért sem kérnek az Átlátszótól:

Az Önök által elküldött közérdekű adatigénylés kapcsán a Szépművészeti Múzeum a hivatkozott törvény szövegének és szellemének megfelelően járt el, amikor jeleztük az adatigénylési kérelmeik teljesítésének feltételeit, így azt, hogy az ehhez szükséges többletmunka mekkora költségigénnyel járna a múzeum dolgozóit illetően.
Baán László főigazgató mai döntése alapján azonban az intézmény magára vállalja azt a prognosztizálhatóan több száz órás többletmunka terhet, amely a kért adatok – feldolgozható formában történő – rendelkezésre bocsátáshoz szükséges.
(Az igénylések érintik gyakorlatilag a múzeum valamennyi szervezeti egységét, a gyűjteményi osztályoktól kezdve a jogi területen át egészen a gazdálkodási részlegig. Ilyen formán – gyakorlatilag egy kivétellel – a kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becsléseink szerint igen könnyedén elérheti akár az 60-80 munkaórát is kérdésenként).
A döntés értelmében az adatszolgáltatással összefüggésben felmerülő költségek megtérítésére így az intézmény nem tart igényt, hogy ez semmiképpen se lehessen akadálya a kért adatok nyilvános hozzáférésének

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.