Közélet

A Szépművészeti végül ingyen kiadja a közérdekű adatokat

600 ezer forintról indultak, volt 420 ezer is. Pedig nem is licitről van szó, hanem közérdekű adatokról.

Miután kiderült, hogy a Szépművészeti havi 15 ezer forintért festményeket kölcsönzött, az oknyomozó portál közérdekű adatigényléssel fordult a múzeumhoz. Azt szerette volna például megtudni, hogy a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria az elmúlt tíz évben kinek kölcsönzött műtárgyakat, kinek adta bérbe termeit, kitől vett valamit 5 millió forintnál drágábban.

A közérdekű adatokért a Baán László vezette intézmény pénzt kér, mivel szerinte nagyon sok munkával jár. A kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becslései szerint elérheti a 60-80 munkaórát is. Az intézmény a munkaidőt felszorozva az átlagos múzeumi illetménnyel (1500 Ft/óra költségtérítés mellett), összesen 450.000-600.000 forintért teljesítené az adatszolgáltatást.

Most kiderült, hogy egy fillért sem kérnek az Átlátszótól:

Az Önök által elküldött közérdekű adatigénylés kapcsán a Szépművészeti Múzeum a hivatkozott törvény szövegének és szellemének megfelelően járt el, amikor jeleztük az adatigénylési kérelmeik teljesítésének feltételeit, így azt, hogy az ehhez szükséges többletmunka mekkora költségigénnyel járna a múzeum dolgozóit illetően.
Baán László főigazgató mai döntése alapján azonban az intézmény magára vállalja azt a prognosztizálhatóan több száz órás többletmunka terhet, amely a kért adatok – feldolgozható formában történő – rendelkezésre bocsátáshoz szükséges.
(Az igénylések érintik gyakorlatilag a múzeum valamennyi szervezeti egységét, a gyűjteményi osztályoktól kezdve a jogi területen át egészen a gazdálkodási részlegig. Ilyen formán – gyakorlatilag egy kivétellel – a kért adatok kigyűjtése és feldolgozása óvatos becsléseink szerint igen könnyedén elérheti akár az 60-80 munkaórát is kérdésenként).
A döntés értelmében az adatszolgáltatással összefüggésben felmerülő költségek megtérítésére így az intézmény nem tart igényt, hogy ez semmiképpen se lehessen akadálya a kért adatok nyilvános hozzáférésének

Ajánlott videó

Olvasói sztorik