Közélet

Új főnököt kapott az Összhaderőnemi Parancsnokság

24.hu
24.hu

2016. 02. 29. 13:08

Huszár János váltotta Fucsku Sándort, miközben mindenki a honvédség balti és határmenti misszióit méltatta.
Korábban a témában:

Ünnepi állománygyűlésen adta át Huszár János vezérőrnagynak a Magyar Honvédség – a vezetését Fucsku Sándor vezérőrnagy, eddigi parancsnok hétfőn Székesfehérváron. Huszár március 1-től fél évig megbízottként irányítja az összhaderőnemi parancsnokságot.

A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az elmúlt évben mind a missziókat, mind az parancsnokság által felügyelt nemzetközi szerepvállalásainkat olyan felelősséggel végzett szolgálat jellemezte, ami nagy elismerést hozott Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek.

Vargha arról is beszélt, hogy a következő években új típusú kihívásokkal kell szembenéznünk. “A 2016-os év egyik legnagyobb kihívása a migráció kezelése és ezzel szoros összefüggésben az emberek, a magyar emberek biztonságának kérdése, annak szavatolása” – magyarázta.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Honvédség egyidejűleg volt képes a balti országok – Lettország, Észtország, Litvánia -, valamint Szlovénia légterének ellenőrzésére, védelmére és a hazai feladatok végrehajtására. Hozzátette, a tömeges bevándorlás által előidézett válsághelyzetben, az összhaderőnemi parancsnokság felügyeletével katonáink bizonyították hazánk védelme és a nemzeti közösség iránti elhivatottságukat.

Fucsku Sándor leköszönő parancsnok azt mondta, 2013. november 1. óta “sorsdöntő időszakban” vezethette a parancsnokságot. Az elmúlt években végzett munkáról szólva kiemelten beszélt a látható katona, az egyenruhás állampolgár eszményének erősítéséről. Azt mondta, “a magyar katonák, és elsősorban a határon tevékenykedő katonák, tovább növelték a magyar honvédség elismertségét”. Hozzátette, az emberek bizalommal tekintenek a katonákra és biztonságban érzik magukat azokon a helyeken, ahol a katonák megjelennek.

A parancsnoki beosztást átvevő Huszár az elmúlt időszak legnagyobb eredményei közt említette a Sínai-félszigeten sikeresen befejezett megfigyelő missziót és az elkezdett iraki kiképző missziót. Szólt még a szlovén és balti légtérvédelemről, a medinai radarállomás integrációjáról, valamint a migrációs hullám kezeléséről, ami “egy darabig” még folytatódni fog. Fucsku az ulmi többnemzeti összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese lesz – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.