Közélet

Megint elbukott az MSZP: Erdősiné kérdését fogadta el az NVB

Nyakón vághatja-e pár kopasz a magyar demokráciát.

Röviden:

Az NVB szerint a kopaszok megsértették a választási rendet, amikor úgy csináltak, mintha szavazni szeretnének, de valójában csak akadályozni akartak. Azt viszont nem tudták megállapítani, hogy ebből bárkinek haszna, vagy hátránya lett volna. Ezért az elsőnek pecsételő Erdősi Lászlóné kérdését engedték át. 

Fél ötkor kezdődött az NVB ülése, amelyen a múlt heti népszavazáésos lökdösődést tárgyalják, de először nem a kopaszok, illetve Erdősi Lászlóné boltbezárással kapcsolatos kérdését vették elő, hanem a kormány kvótarendszerről szóló népszavazását.

A helyszíni tudósítónk, Kaufmann Balázs szerint először Patyi András, a Bizottság elnöke mondta el, hogy a kormány népszavazási kérdése szerinte egyértelmű és nem félrevezető. Így hangzik:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Ami azért nem a világ legegyszerűbb kérdése, na.

Dr Litresits András szerint a kérdés formailag is hibás, mert nincs olyan testület, hogy Európai Unió. Másrészt tartalmilag is nonszensz. Bodolai László szerint Szerinte az Unió meg nem döntött erről a kérdésről, addig bizonytalan egy ilyen kérdésfeltevés is. Fábián Adrián szerint az Unió működése nem egy tagállam döntésének eredménye.

Olyan, mintha nem a bakter húzná fel a sorompót, hanem a sorompó a baktert.

Ezután valaki a kormányt védi.

Dr Tóta Áronnénak hívják, de nem figyeltem az indokaira, valamit Maastrichtról beszél.

Mondja riporterünk, akit érezhetően megviselt a tucat jogásszal eltöltött elmúlt fél óra.

És meg is van. 9 igen és 3 nem szavazattal átment Rogán Antal népszavazási javaslata. 

Nézik. Fotó: Kaufmann Balázs
Nézik. Fotó: Kaufmann Balázs

Ezután elkezdődött a boltbezárós kérdés tárgyalása. Két panasz érkezett rá, Nyakó “Magánember” Istvánéval kezdik. Nyakó szerint

A terror légkörét teremtették meg itt valakik a múlt heten.

Valamint

A kérdés az, önök akik a választások tisztaságáért felelnek, tesznek azért, vagy bujtatják a felelősöket.

De ezután, ahogy egyre fáradó riporterünk mondta, egy “Orbán-párti néni” jött, aki videófelvételeken mutatta be, ahogy

Nyakó István ott áll a gomb mellett, nyilatkozik, majd hátralép. 

A javaslat, amiről hamarosan szavaznak az, hogy a kopaszok jogsértést követtek-e el, mert úgy tűntek ugyan, mintha valamit be akarnának adni, de nem akartak, csak akadályozni a beadványozókat. Az NVI hibájáról nem is tárgyalnak.

Pedig Litresits András szerint az NVI is hibát követett el. Azzal amikor nem ellenőriztek a kopaszok dokumentumait és akkor amikor annak ellenére fogadták el a nő beadványát, hogy személyesen nem is ő adta be.

A bizottság úgy döntött,

A kopaszok magatartása megsértette a választási kezdeményezés rendjét, de ezt Erdősi Lászlóné nem használta ki. 

Ezt 10 igen és két nem mellett elfogadták. Most tartanak egy szünetet, aztán kiderül, ez mit is jelent.

Az MTI ezt írta az ítéletről:

A bizottság szerint a Nemzeti Választási Iroda székházának előterében megjelenő “kopaszok” jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem elfogadható. Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély, illetve kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet. Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően.

Nyakó István panasza gyakorlatilag megegyezett Lukács Zoltán beadványával, amit Lukács is elismert. Ezért kérte, hogy az övét ne is tárgyalják.

Az előbbi vita arról győzött meg, hogy az én beadványom sem tud tovább elérni, ezért, köszönöm szépen, az én beadványomrol nem kérem, hogy döntsenek.

Most pedig nekiállnak arról tárgyalni, melyik kérdést engedjék át.

Erdősi Lászlóné kérdését 7 igen, 5 nem szavazattal elfogadták. 

Nyakó kérdéséről ezért már nem szavazhatnak. Patyi András, a bizottság elnöke eredetileg fordítva szeretett volna szavaztatni a kérdésekről, és akkor lehet, hogy mégis Nyakó kérdéséből lesz népszavazás. Nem valószínű persze, mert szinte biztos, hogy ugyanilyen arányban leszavazták volna.

Az előzményeket itt olvashatja el. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik