Közélet

“Már nem a népszavazásról van szó, hanem a demokráciáról”

Ahogy azt mi is megírtuk, megint elbukott az MSZP, és Erdősiné másodszor is legyűrte a szocikat népszavazás ügyben. Az MSZP szerint a Nemzeti Választási Bizottságot a testület hétfői, bohózatba illő ülése után, már nem lehet komolyan venni, írja az MTI.

Lukács Zoltán a párt frakcióvezető-helyettese elmondta, néhány ember kivételével, már nem lehet az NVB -ra független szervként tekinteni. 

Az ellenzéki képviselő az ülés után hozzátette, amit a média láthatott, az színház volt. Szerinte az NVB elnöke eljátszotta, hogy a jogállamot védi, miközben pontosan tudta, hogy a fideszes delegáltak és az általuk befolyásolt tagok nem fogják megszavazni Nyakó Istvánnak a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó kezdeményezését. Szerinte, az NVB nem volt hajlandó kimondani, hogy “a kopaszok” csoportja Erdősiné érdekében volt jogsértő.

Már nem a népszavazásról van szó, hanem arról, van-e még Magyarországon maradéka a demokráciának.

Lukács hozzátette, bíróságon fogják megtámadni a testület Erdősiné kérdését hitelesítő és Nyakó István kezdeményezését elutasító határozatát. Azt mondta, az ülésen kiderült, hogy az érkeztető bélyegző használatának semmilyen jogalapja nincs a Nemzeti Választási Iroda részéről. Szerinte, ennek azért van jelentősége, mert Erdősiné a bélyegeztetés után elhagyta az épületet és egy séta után, csak később tért vissza az NVI-be a beadványával, azután, hogy Nyakó már leadta a saját kérdését az irodában. Lukács úgy látja, ennek alapján egyértelmű, hogy a szocialista kezdeményezését kellett volna elsőként elfogadni.
Nyakó István azt mondta, az NVB hét tagja nem a jogszabályok, hanem pártszimpátia alapján járt el.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik